Alle markten zijn gestegen

De prijs van daggas en die van de lange termijn zijn afgelopen week met circa 1,5 tot 2 cent per kuub gestegen. De oorzaak van de prijsstijging voor korte termijn zou volgens handelaren te vinden zijn in de gestegen prijs van de CO2 emissierechten. Voor de lange termijn zou de oorzaak kunnen liggen in de gestegen prijs van olie, maar erg duidelijk is de markt op dit vlak nog niet. De productie van gas is vanuit Noorwegen in de afgelopen week iets lager geweest dan normaal, maar nog altijd is er veel overaanbod in Europa. Het is dan ook geen markt van vraag en aanbod maar eerder van speculatie. Door de huidige stijging van de gasprijs is het voor LNG producenten nog aantrekkelijker om naar Europa te varen, mede omdat de prijzen in Azië nog altijd erg laag zijn.

Elektriciteit

De prijzen voor de lange termijn zijn afgelopen week gestegen, wellicht als gevolg van de gestegen CO2-emissierechten en de prijs van gas. De spotprijzen zijn mee gestegen in het sentiment van de lange termijn prijsstijging. Echte fundamenten voor de prijsstijging zijn niet te vinden, het heeft op dit moment veel weg van het kip en het ei verhaal, is de oorzaak een stijging van de gasprijs waardoor elektra duurder is geworden of is het de stijging van de CO2-emissieprijs waardoor de gasprijs is gestegen.

Olie                                                    

De koersen van olie zijn gestegen zonder dat er echt een fundament te vinden is. De oorzaak voor de stijging kan veroorzaakt zijn door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en een tropische storm in de Golf van Mexico, en de flink gedaalde Amerikaanse olievoorraden.

Het Internationaal Energieagentschap vermelde afgelopen week in zijn maandrapport dat de vraag naar OPEC-olie volgend jaar vermoedelijk daalt naar het laagste niveau in ruim 16 jaar, terwijl de productie van schalieolie in de VS toeneemt. De productie beperkende afspraken die de OPEC en o.a. Rusland verleden jaar hebben gemaakt zouden niet voldoende zijn om het overaanbod te doen slinken. De vraag naar olie lag in de eerste helft van 2019 wereldwijd ongeveer 900.000 vaten per dag lager dan het aanbod.

De OPEC schat dat volgend jaar door de OPEC-landen dagelijks 560.000 vaten olie te veel opgepompt zullen worden in verhouding tot de vraag. De productie van OPEC-rivalen als de VS stijgt twee keer sneller dan de wereldwijde vraag naar olie. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat er nieuwe en verder gaande productiebeperkende afspraken gemaakt zullen worden, dit is dan ook afhankelijk van de mondiale economische situatie en de handelsbetrekkingen tussen Amerika en China.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties