Agrarisch Keurmerk Flexwonen is uit behoefte geboren

Verrekenen van huisvestingskosten met het minimumloon van seizoenskrachten kan sinds de Wet Aanpak Schijnconstructies alleen via een geaccrediteerd keurmerk. „Toen aansluiting bij bestaande keurmerken niets opleverde, hebben sociale partners van de cao’s Glastuinbouw en Open Teelten de handen ineengeslagen en zelf het Agrarisch Keurmerk Flexwonen gecreëerd”, meldt Peter Baltus, projectleider Projecten LTO Noord.

Hoe belangrijk is een specifiek Agrarisch Keurmerk Flexwonen?

„Voorop gesteld, grote drijfveer uit de praktijk is een mogelijkheid te creëren om huisvestingskosten te kunnen verrekenen. Dat bleek lastiger dan gedacht, zeker voor kortdurend seizoenswerk. Toen aansluiting bij bestaande keurmerken niet snel gebeurde, hebben LTO organisaties met FNV en CNV Vakmensen zelf het heft in handen genomen.”

Andere beweegredenen zijn?

„Met het keurmerk wordt invulling gegeven aan de cao’s Open Teelten en Glastuinbouw betreffende goede huisvesting van personeel. Het imago van de sector is daarbij gebaat. Bovendien worstelen gemeenten met de problematiek. De normen bieden houvast aan gemeenten bij de ontwikkeling van beleid voor huisvesting op het erf.”

Voor buitentelers belangrijker dan voor glastuinders?

„Toch wel. Telers met seizoensgebonden buitenteelten nemen liever eigen personeel aan en huisvesten ze liefst op het eigen erf. Puur om er een goede binding mee te krijgen en te hebben, zodat ze blijven terugkomen. Glastuinders laten flexwerk meestal over aan uitzendbureaus. Met het keurmerk van Stichting Normering Flexwonen is daarmee certificering van huisvesting goed te regelen. Het is echter de vraag of ondernemers die de cao Glastuinbouw toepassen na certificering mogen inhouden, nu de cao is verlopen. Die vraag wordt hopelijk snel beantwoord.”

Voor fruit- en groentetelers belangrijker dan zomerbloementelers?

„Nee. dat wil ik zeker niet beweren. Voor zomerbloementelers of snijheesterkwekers kan Agrarisch Keurmerk Flexwonen zeer interessant zijn. En laat duidelijk zijn: puur op vrijwillige basis.”

Ziet Stichting Normering Flexwonen nu af van opname van tijdelijke huisvesting in haar normering?

„Sector heeft Stichting Normering Flexwonen niet aan touwtje, maar vanuit de sector is de behoefte wel komen te vervallen.”

Mogen telers met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen huisvestingskosten verrekenen met wettelijk minimumloon, nu aanvraag accreditatie nog loopt?

„We hebben hier goedkeuring voor gevraagd bij Sociale Zaken. Ik ben optimistisch, mede omdat het SNF-keurmerk ook ingroeitijd heeft gekregen.”

De eerste keurmerken volgen nog steeds in maart?

„Als verrekening met minimumloon mogelijk wordt, verwacht ik wel. Eerder gaan ondernemers er niet in investeren, denk ik.”

Gaan audits gecombineerd worden met die van GlobalGAP, MPS en
PlanetProof?

„Ja, daarom is gekozen voor certificerende instellingen die ook voor GlobalGAP en PlanetProof certificeren. MPS-ECAS kan het vooralsnog organisatorisch niet faciliteren.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties