’Afvalenergiebedrijven hebben genoeg CO2 voor hele glastuinbouw’

Bij overgang van de glastuinbouwsector naar niet-fossiele energiebronnen is de beschikbaarheid van CO2 een belangrijke voorwaarde. Op het moment dat er geen aardgas meer wordt gebruikt, bedraagt de behoefte van de sector naar schatting 2 megaton. Die vraag kan geheel worden ingevuld door energie-afvalbedrijven, zoals AVR en AEB.

„Als we ervan uitgaan dat de behoefte van de tuinbouw twee megaton is, dan moet er, vanwege de seizoensfluctuatie, ongeveer vier megaton beschikbaar zijn”, stelt Robert Jan Pabon, woordvoerder van Ocap. Dit bedrijf is in overleg met AEB in Amsterdam. „Alleen al bij de afvalverwerkers is dat ruimschoots beschikbaar. Bovendien zijn er dan nog de andere uitstoters van ’groene’ CO2. Alco in Europoort is een hele grote, maar er zijn er nog wel meer.

„Er is volop CO2”, bevestigt Henriëtte Verhoeff, woordvoerster van AVR. Dit afvalenergiebedrijf wil op termijn 0,8 Mton CO2 afvangen. „We zijn nu al aan het kijken naar toepassingsmogelijkheden buiten de glastuinbouw. Alle ideeën zijn welkom.”

Wel is belangrijk dat het mogelijk blijft om te ’swoppen’, meent Pabon. Dat betekent dat ’grijze’ en ’groene’ CO2 worden gelabeld, net als met grijze en groene elektriciteit. Dan kan de piekvraag in de zomer worden ingevuld met groene en grijze CO2, en kan een overschot aan groene CO2 in de winter ondergronds worden opgeslagen. Als het niet mogelijk is om te swoppen, dan wordt voor grijze producenten goedkoper om in de zomer de CO2 onder de grond op te slaan. „Dat zou het voor de tuinbouw een stuk duurder maken”, verwacht Pabon.

Afvalenergiebedrijf AEB in Amsterdam
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties