De afhankelijkheid van aardgas is nog steeds een zwak punt van de glastuinbouwsector. Daarom moet de sector plankgas geven met energiebesparing. Dit stelde Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, bij zijn inleiding voor het Energiek2020-dag, donderdagmiddag bij WUR en GreenQ in Bleiswijk.
Voor een gezelschap van 200 telers, onderzoekers, adviseurs en toeleveranciers zette Van Ruiten de situatie in de glastuinbouwsector uiteen. „Het verdienmodel voor WKK zal de eerstkomende jaren niet verbeteren, volgens energiedeskundigen in tuinbouwkringen”, vertelde Van Ruiten. „Het is de vraag of de levering van aardgas zeker is. Dat blijkt nu weer met de spanningen in de Oekraïne. Verder vraagt de consument steeds vaker om milieuvriendelijke producten, en houdt de discussie over de klimaatverandering aan. De sector krijgt dus geen spijt van verdere investeringen in energiebesparing.” Dat blijkt ook uit een enquête onder tuinders: 80% van hen vindt het onderzoek naar energie belangrijk. De meeste telers (25%) verwachten energie te kunnen besparen met Het Nieuwe Telen. Ongeveer 20% van de telers heeft plannen in de richting van aardwarmte. WKK scoort niet erg hoog, slechts 5% van de telers denkt dat hier nog winst te behalen valt.
De bedoeling is om de bijdragen van het ministerie van EZ en het bedrijfsleven in het onderzoek en innovatie 50-50% te handhaven. In 2014 en 2015 heeft LTO nog een erfenis van het Productschap Tuinbouw en wil de sector 2,5 miljoen euro per jaar investeren in Kas als Energiebron. Mogelijk is ook nog een stukje van 2016 uit die erfenis te financieren. Daarna moet LTO proberen om op een andere manier aan collectief geld te komen.
Het ministerie van EZ wil het programma voortzetten. De afspraken gelden in elk geval tot 2017.