Een van de zes bezoeken van vandaag leidde naar de Ontario Flower Growers Co-operative, de bloemen- en plantenveiling in Mississauga. Ze was vijf jaar terug op sterven na dood, maar heeft het licht weer enigszins gezien dankzij een aantal aanpassingen. Een ervan is het af-tuin veilen waar Royal FloraHolland ook naar streeft.
We werden op de veiling verwelkomd door Ben Vellekoop. Hij werd vijf jaar terug directeur van de veiling in Mississauga, de vijfde stad van Canada. Bij zijn aanstelling werd hem verteld door het bestuur dat de veiling over zes maanden mogelijk niet meer zou bestaan. „Het is dan niet jouw schuld, maar je naam zit dan wel aan de ondergang van de veiling vast”, kreeg hij te horen.
Vellekoop was daar niet bang voor, vertelde hij ons en nam de baan aan en ging aan de slag. Een maatregel die hij nam was snijden in de kosten. Veel medewerkers togen in die tijd huilend naar boven naar het kantoor van Vellekoop. Ze wisten wat ze te horen kregen: ontslag. Er werd drastisch bespaard op de arbeidskosten. In 2011 werkten er nog 85 man voor de veiling, nu zijn dat er 45.
Er vonden meer veranderingen plaats, zoals het invoeren van klokvoorverkoop, het multitransactieveilen, de introductie van twee virtuele klokken, beeldveilen, het aftuin veilen en koa. Dat leerde een bezoek in de afmijnzaal en de bijbehorende uitleg van Vellekoop. Twee van de vier klokken zijn virtueel. Een hiervan is bestemd voor de lokale kwekers. Veel maken er niet gebruik van. Ze stond vanmorgen al na tien minuten op ‘zwart’, zagen we.
De andere virtuele klok is bestemd voor import. Voor beide virtuele klokken geldt dat de producten af-tuin geleverd worden aan de kopers. De lokale bloemen en planten die virtueel verkocht worden, worden twee dagen later door de kopers ontvangen. Voor de import is dat na een week.
De Bleiswijkse banken in de afmijnzaal waren vanmorgen redelijk gevuld met kopers. Op afstand drukten er ook talloze kopers mee. Koa gaat hard, verzekerde Vellekoop ons. Afgelopen jaar werd 50% van de omzet via koa gerealiseerd. Ook klokvoorverkoop gaat hard. Rond een derde van de aanvoer wordt op voorhand verkocht. De verkochte bloemen en planten worden direct van de karren afgehaald. De halflege karren die voor de klok komen moeten de prijs omhoogdrijven.
Het multitransactieveilen zorgt volgens Vellekoop ook voor een betere prijsvorming. Er kunnen negen drukken die nagenoeg tegelijk plaatsvinden gehonoreerd worden. Het zorgt in ieder geval voor meer snelheid in het veilproces.
Een veilplicht kent de veiling niet. Toch is een aantal maatregelen genomen om de aanvoer stabiel te houden en de veiling geen dumpplek te maken. „Het dumpen is afgelopen”, zie Vellekoop stellig. Leden betalen een commissie die gebaseerd is op de gemiddeld aanvoer van de afgelopen vijf jaar. Er wordt gekeken wat een lid gemiddeld over het jaar brengt en die hoeveelheid mag hij in de zomer ook brengen. Niet meer. Doet een teler dat wel dan kan hij lachen. Vellekoop is streng. Hij zet de karen dan gewoon buiten neer. Weer of geen weer. Voor de klok komen ze niet.
En als aanvoerders in een bepaalde maand minder brengen betaalt hij feitelijk een boete, want hij moet wel commissie betalen. Ja, er zijn kwekers afgehaakt. Maar volgens Vellekoop heeft dat niet met het beleid van de veiling te maken. De meeste afhakers hadden de leeftijd te stoppen. En ze konden hun kwekerijen voor een goede prijs verkopen of verhuren aan marihuanakwekers.
De commissies die leden en gastleden betalen zijn hoog. Leden betalen 13%; gastleden 18%. Vellekoop realiseert zich dat die percentages fors zijn, maar wees ons erop dat het telers ook veel geld kost als ze zelf verkopen.
Kopers betalen overigens maar 1% over de aankopen op de klok en 800 dollar om te kunnen kopen via alle systemen (koa, tribune, klokvoorverkoop en webshop). Aankopen online kosten 3% vanwege hogere kosten.
De veiling doet het beter dan voorheen. De omzet stijgt jaarlijks een heel klein beetje met 1 of 2%. Vorig jaar was de omzet 21 miljoen dollar. Toch blijft de veiling ook broos. Ze heeft slechts 46 leden en 80 tot 90 gastleden.
Grappig was het om uit de mond van Vellekoop te horen dat hij het belachelijk vindt dat er geen handelaren in het bestuur van de veiling zitten. VGB zou blij worden als ze dit zou horen.
Vellekoop verwacht dat de klokken in de nabije toekomst geheel gaan verdwijnen. Hij gaat het zelf niet meer meemaken als directeur van de veiling. Hij heeft ontslag genomen en gaat bij FleuraMetz aan de slag. De reistijden braken hem op.
Over een paar weken is Vellekoop vertrokken. Een opvolger is er niet. Ik had nog een suggestie voor hem. Hoe heet die voormalige directeur van FloraHolland ook al weer?