Administratie

Elke veertien dagen krijgen onze part-time medewerksters uitbetaald. Dat betekent dat ik de gewerkte uren optel, de inhoudingen eraf trek en het bedrag uitbetaal. Dat laatste gebeurt nog steeds per cheque.

Elke medewerkster ontvangt een loonstrookje en een cheque waarmee ze bij de bank het geld op haar rekening kan laten storten. Ook onze meeste leveranciers betalen we met een cheque, in een envelop, postzegel erop en op de post. Voor sommige bestemmingen duurt het daarna een week voor de betreffende post aankomt.

De belasting kunnen we wel via de computer betalen. Hiervoor brengt onze bank vervolgens 2 dollar administratiekosten per betaling in rekening. De gas- en elektriciteitsrekening via de computer betalen is wel kostenloos. Maar de meeste particuliere bedrijven zijn nog niet uitgerust voor elektronisch betaling. Ook onze klanten betalen ons voornamelijk per cheque. Eens per week rijd ik dus trouw naar de bank om deze cheques in te leveren bij de betaalautomaat. Hoe vaak ik er ook over nadenk, ik kan er na 15 jaar nog steeds niet aan wennen.

De loonadministratie is daarentegen vrij eenvoudig. Op het brutoloon houd ik federale en provinciale belasting in alsmede pensioen- en ww-premie. Aan het eind van het jaar tel ik alle inhoudingen uit de spreadsheet bij elkaar op en vul ik de jaaropgave in. De eindejaarsloonadministratie is vervolgens een optelling van de jaaropgaven. Makkelijker kan het bijna niet.

Hoewel. Toen we hier net kwamen wilden we informeren wat we nodig hadden voor de bouwvergunning van een boogkas. De betreffende ambtenaar vroeg naar de specifiaties. Op een blaadje hadden we de afmetingen genoteerd en de kas getekend. Vervolgens vroeg de man of we een kwartiertje hadden. Voordat we er erg in hadden gingen we met de bouwvergunning in onze hand terug naar huis. Toen we een half jaar later een kas van 4.000 m2 wilden bouwen duurde dit proces wel een dag of wat langer, maar het verliep eveneens zonder noemenswaardige problemen.

In vergelijking met Nederland is de administratie een stuk eenvoudiger.

Angelle van Kleef is hibiscusteler in Ontario