LTO Glaskracht Nederland heeft het startsein gegeven voor het actieplan ‘Gezond Gewas, Schoon Water’. Het doel van dit actieplant is om te komen tot verdere verduurzaming van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en tot een verlaging van emissie naar het oppervlaktewater. Zo moet de glastuinbouw voldoen aan de doelen die de overheid heeft gesteld in de Tweede nota gewasbescherming.
De waterkwaliteit is de afgelopen tien jaar duidelijk verbeterd. De doelstelling op het gebied van waterkwaliteit is echter nog niet bereikt. Volgens LTO Glaskracht Nederland is het behalen van de doelen van belang om een goed middelenpakket te behouden.
Om de verduurzaming van de glastuinbouw verder te stimuleren heeft LTO Glaskracht samen met ondernemers en de industrie het actieplan ‘Gezond Gewas, Schoon Water’ opgesteld, waarin zes concrete acties zijn vastgesteld.
(1) Binnen het innovatieprogramma ‘Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Glastuinbouw’ wordt gewerkt aan een structurele aanpak om ziekten en plagen te voorkomen. Door de integrale aanpak wordt de slag gemaakt van symptoombestrijding naar preventieve oplossingen aan de bron.
(2) Voor verdere emissieverlaging wordt aangedrongen op 100% aansluiting en lozing op riool.
(3) Daarnaast worden pilots opgezet met regionale waterschappen om de mogelijkheden na te gaan van collectieve technische en collectieve biologische zuivering van spuiwater alsmede collectieve zuivering met stedelijk afvalwater.
(4) Het onderzoek naar waterzuivering wordt via het innovatieprogramma ‘Glastuinbouw Waterproof’ doorgezet.
(5) In overleg met ministerie van Infrastructuur en Milieu, Unie van Waterschappen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt vorm gegeven aan een implementatieplan zuivering van spuiwater.
(6) Rondom bovenstaande acties wordt een communicatiecampagne opgesteld.
Het actieplan moet leiden tot een nagenoeg emissieloze kas in 2027. De looptijd is twee jaar. Nefyto (brancheorganisatie van de agrochemische industrie in Nederland) werkt waar mogelijk mee aan het plan.