Koppel individuele aardwarmtenetwerken aan elkaar en sluit ze aan op de Warmterotonde. Dat pleidooi hield potplantenteler en geothermie-operator Leon Ammerlaan gisteravond tijdens een bijeenkomst over energie en innovatie van Greenport West-Holland in Pijnacker.
Ammerlaan wees erop dat zijn eigen bedrijf en het op 1 km afstand gelegen Duijvestijn Tomaten dicht bij de A13 liggen. Aan de andere kant van deze snelweg wil TU Delft naar aardwarmte boren. Alle drie de projecten zijn volgens hem ideaal gelegen om aan elkaar te koppelen en aan te sluiten op de Warmterotonde.
Daarnaast stelde Ammerlaan vast dat tuinders met geothermieprojecten eigenlijk te veel rollen op zich nemen. „Wij zijn kweker, maar ook energieproducent, energieleverancier en netbeheerder. Beter is het om alleen in onze eigen rol als tuinder te blijven. Zeker als je naar woningen aardwarmte gaat leveren en de warmtenetten groter worden, zou het beheer van zo’n netwerk niet bij de tuinder moeten liggen”, aldus Ammerlaan. Hij vindt dat hier een taak voor de overheid ligt.
Vergunningverlening eenvoudiger
Daarnaast waarschuwde Ammerlaan dat de vergunningverlening rond geothermie per 1 mei 2018 gaat veranderen. „De doorlooptijd voor het aanvragen van een vergunning wordt straks acht tot negen maanden. Het zou een ondernemer of een andere partij die met aardwarmte wil starten, erg helpen als dit vergunningstraject verkort zou worden of in elk geval versimpeld. Het wordt nu alleen maar ingewikkelder.” Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland reageerde daarop met de mededeling dat dit zorgpunt al bij het Rijk is neergelegd.
Pensioenfondsen als financiers warmtenetten
Voorzitter Herman de Boon van de internationale handelskoepel Union Fleurs hield een pleidooi voor het betrekken van pensioenfondsen bij de financiering van warmtenetten. „Je praat over investeringen van honderden miljoenen euro’s. Daarvoor kun je niet alleen bij de overheid aankloppen. Mits er sprake is van goede businesscases zijn Nederlandse pensioenfondsen – die beschikken over miljarden aan kapitaal – bereid te investeren in zulke warmtenetwerken. Vraag hun daarom bijtijds om dat te doen.”
Tijdens de bijeenkomst – waar behalve tuinders ook kopstukken uit de energiewereld, politiek, overheid, belangenbehartiging en onderzoek aanwezig waren – bleek dat vrijwel iedereen van mening is dat dit hét momentum is om te beginnen met de aanleg van open warmtenetten in de Greenport West-Holland die samen deel kunnen gaan uitmaken van de Warmterotonde Zuid-Holland. Tegelijkertijd werd duidelijk dat er tot nu toe enkel over gepraat wordt, zoals binnen de eerder dit jaar opgerichte Warmtealliantie Zuid-Holland, maar concrete businessplannen en/of investeringen uitblijven.