’Aardwarmtebron TU Delft kan glastuinbouw veel kennis opleveren’

Het Delft Aardwarmte Project (DAP) op de campus van TU Delft, kan – als de aardwarmtebron eenmaal actief zou zijn – een schat aan waardevolle informatie opleveren voor de glastuinbouw. Dat zei professor David Bruhn, die als hoogleraar Geothermal Engineering bij het project betrokken is, in zijn intreerede op 3 februari.

De ’aardwarmteprofessor’ pleitte ervoor in Delft naar diepe geothermie te gaan boren in de triasaardlaag. Het Delftse project zou dan interessante data kunnen opleveren voor bijvoorbeeld het consortium FloraHolland-HVC-Westland Infra dat eind dit jaar op meer dan 4 km diepte naar aardwarmte wil gaan boren.

Of het DAP überhaupt van de grond zal komen, is echter de vraag. Het project kwam vorig jaar stil te liggen omdat minister Kamp (EZ) niet wilde dat het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland als financier optrad. Sindsdien krijgt het DAP het risico op een eventuele misboring niet langer gefinancierd en wordt via Brusselse kanalen naar subsidie gezocht.

Composiet boortechnologie
Het DAP is een samenwerking tussen de TU Delft en verschillende bedrijven. Gestart in 2012 is het uiteindelijke doel om op het universiteitsterrein een geothermisch doublet te realiseren, met gebruik van composiet boortechnologie, zodat de campusgebouwen op duurzame wijze verwarmd kunnen worden. Bovendien zal de bron allerlei onderzoeksmogelijkheden bieden.

Professor Bruhn is ook projectmanager van diverse geothermische EU-projecten bij het GeoForschungsZentrum (GFZ) in Potsdam, het grootste onderzoeksinstituut in Duitsland op het gebied van aardwetenschappen.