Aardwarmte weer in beeld voor Drentse glastuinders

Tullip Energy wil geothermie gaan winnen uit lege gasputten van de NAM in de omgeving van Emmen. Daarmee kan het gebruik van aardgas voor de warmtelevering aan de wijk Emmerhout en de glastuinbouw in Klazienaveen geheel worden vervangen. Het bedrijf verwacht dat de levering van aardwarmte aan de glastuinbouw kan gaan plaats vinden medio 2020.

Alle glastuinders in het glastuinbouwgebied, op vooralsnog vier na, hebben een intentieverklaring met het energiebedrijf ondertekend om gezamenlijk de regio te verduurzamen. Bovendien is niet uitgesloten dat Tullip Energy soortgelijke plannen gaat ontwikkelen voor het glastuinbouwgebied Erica.

Nog een opsporingsvergunning

Zowel glastuinders in Erica als Klazienaveen zijn al eerder bezig geweest met plannen voor aardwarmte. Die stuitten op te veel risico’s. Vandaar dat de opsporingsvergunning terug is gegeven aan de gemeente. Tullip Energy heeft hierin nu interesse. Vooralsnog is de vergunning niet geheel in handen van het energiebedrijf. Wat daarvoor bepalend is, is dat de opsporingsvergunning bestemd blijft voor de glastuinbouw. Wel heeft de gemeente medewerking toegezegd, zodat plannen in werking zijn te zetten en van de benodigde subsidies gebruik is te maken.

Kansrijker

Cees Ruhé, voorzitter van de regio Groningen/Drenthe Glastuinbouw Nederland, acht de slagingskans van dit aardwarmte-initiatief veel kansrijker. Niet voor niets is de eerste fase met opzet gereserveerd voor de Klazienaveense glastuinbouwcluster, omdat het hergebruik van bestaande lege gasputten de kosten aanmerkelijk kan beperken en bovendien de start van de levering van aardwarmte aanzienlijk versnelt. Verder is het daar mogelijk om op kosten te besparen en sneller aan de slag te gaan door het bestaande warmtenetwerk te reactiveren.

Gerberateler Jan Nell heeft er ook vertrouwen in. Hij heeft eveneens de intentieverklaring ondertekend, ook al is aardwarmte voor hem minder interessant doordat hij zelf warmte opwekt met een wkk. Die heeft hij nodig voor de belichting. Voor de regio hoopt hij echter dat een dergelijke belangrijke bron van duurzame energie duurzame ontwikkelingen in elektra, CO2 en netwerken kan stimuleren.

Werkbezoek IJsland

Op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waren Ruhé en Nell vorige week uitgenodigd voor een tweedaags werkbezoek in IJsland, waarbij ook gedeputeerde Henk Jumelet van de Provincie Drenthe en wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen van de partij waren. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven waren ook van de partij. Het werkbezoek bestond voornamelijk in het teken van aardwarmte met onder meer een bezoek aan het Sustainable District Energy Congres.

Waarom Drentse kwekers en politici? Immers, door heel Nederland wordt geboord naar aardwarmte of zijn er plannen daartoe. En vaak waarbij glastuinders zijn betrokken. Zeker weet Ruhé het niet, maar wellicht omdat qua grootte de IJslandse glastuinbouw aardig overeenkomt met glastuinbouw binnen de gemeente Emmen. Alle IJslandse glastuinbouwbedrijven zijn aangesloten op aardwarmte. Verder past het werkbezoek bij de plannen uit het coalitieakkoord 2019-2023 om met de glastuinbouwsector in Klazienaveen en Erica op zoek te gaan naar nieuwe energieconcepten.

Goed netwerken

En door met zowel lokale als landelijke politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven op stap te zijn, is het goed netwerken tijdens zulke werkbezoeken, vinden zowel Ruhé als Nell. „Dan is bijvoorbeeld bij politici aan te kaarten dat het Opslag Duurzame Energie op netstroom per 2020 de duurzaamheidsaspiraties van de sector de nek omdraaien. En dat gebruik van wkk noodzakelijk blijft als er geen duurzaam alternatief voorhanden komt. Immers, aardwarmte kan en zal gasverbruik niet geheel vervangen”, meldt Nell.

Ruhé vult aan dat de Nederlandse overheid nog een voorbeeld kan nemen aan de IJslandse: „Die neemt het voortouw in geothermie door projecten voor 80% voor te financieren.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties