Het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de toelatingen van Admire en Kohinor 700 WG aanzienlijk beperkt. Voor glasteelten geldt een dubbele zuivering alvorens beide middelen zijn te lozen. In zomerbloementeelten zijn ze alleen nog toegelaten tot 1 mei 2014.
Het Ctgb heeft besloten middelen met de werkzame stof imidacloprid sterk aan banden te leggen. Dit nadat Nederlands onderzoek in 2013 heeft uitgewezen dat de risico’s van deze middelen voor waterorganismen groter zijn dan gedacht. Het college loopt daarmee vooruit op Europese besluitvorming. Brussel had de toelating van onder meer Admire en Kohinor 700 WG al ingeperkt wegens risico’s voor bijen.
Bedekte teelten
Voor de toepassingen in bedekte teelten van Admire en Kohinor 700 WG zijn zeer strenge voorwaarden gesteld aan het lozen van filterspoelwater, drainwater bij substraatteelten en drainagewater. Deze afvalwaterstromen moeten een dubbele zuivering doorlopen voordat ze mogen worden geloosd. De beperkte toelating is gebaseerd op een nieuwe lagere norm voor deze middelen in oppervlaktewateren. Admire en Kohinor 700 WG zijn in januari hierop geherregistreerd.
In bedekte teelten worden middelen met de werkzame stof imidacloprid ingezet tegen diverse luizen en kaswittevlieg. Zowel gewas- als druppelbehandeling (alleen substraatteelten) is toegestaan met uitzondering van grofbollige narcissen en lelie. Deze gewassen zijn op betonvloeren en rolcontainers wel onder te dompelen. Verder zijn bollen voor de broei preventief te beschermen tegen diverse luisaantastingen en gladiool tegen gladiolentrips via een dompelbehandeling.
Bayer teleurgesteld
Bayer CropScience onderschrijft het probleem van te hoge waarden van imidacloprid in oppervlaktewateren in glastuinbouwgebieden. En dat hieraan iets gedaan moet worden. Het Ctgb-besluit is echter volgens de toelatingshouder van Admire niet de juiste koers. Het voorschrijven van dubbele zuivering, ook voor afvoer op het riool, zonder daar een doel aan te verbinden is te vaag. Want volgens de laatste informatie die Tom Smit van Bayer bekend is, is aan de beperkte toelating geen doelvoorschrift verbonden. „Het klakkeloos voorschrijven van UV-apparatuur met toevoeging van waterperoxide gecombineerd met een koolstoffilter staat niet garant voor het oplossen van het probleem. Hetzelfde geldt voor andere methoden van dubbele zuivering zolang hieraan geen doelvoorschrift is verbonden. Het belast glastuinders met hoge investeringskosten en is niet te handhaven”, oordeelt Smit.
Beter is het volgens Smit een doel te formuleren waarvan de leveranciers van zuiveringsapparatuur garanderen dat die te behalen is met hun apparatuur of combinatie van zuiveringstechnieken. Daarmee wordt draagvlak gecreëerd onder ondernemers en zijn lozingen controleerbaar. Dit is volgens Smit niet alleen het pleidooi van fabrikanten, maar ook van LTO Nederland en waterschappen. Dat het Ctgb niet luistert naar deze geluiden uit de praktijk vindt Smit een gemiste kans.
Onbedekte teelten
De gevolgen voor zomerbloementelers door het Ctgb-besluit zijn nog ingrijpender. Kohinor 700 WG had er geen toelating, maar Admire wel. Hier komt echter per 1 mei 2014 een einde aan. Tot deze datum mogen oude etiketten met Admire nog worden geleverd en opgebruikt. Net als in bedekte teelten wordt Admire in zomerbloemteelten ingezet tegen luizen en witte vlieg. In de vollegrond blijft Admire toegestaan in enkele bloembol- en bloemknolgewassen.
Ook over beperkingen in onbedekte teelten is Bayer CropScience teleurgesteld. Volgens de fabrikant is de recente Nederlandse studie gebaseerd op laboratoriumonderzoek. Uit een semi-veldstudie die is uitgevoerd in opdracht van Bayer zou blijken dat er geen onaanvaardbare langere termijninvloeden zijn op gevoelige waterorganismen. Het Ctgb heeft deze veldstudie niet meegenomen in haar herbeoordeling.
Bayer is wel gehoord door het Ctgb, maar is dus ontevreden wat met dit geluid is gedaan. De fabrikant oveweegt vervolgstappen.