Aanscherping regelgeving voor eetbare planten

Per 1 maart 2015 wordt de VBN regelgeving voor eetbare planten aangevuld met de nieuwste wettelijke EU eisen die gelden voor groenten en fruit.

Bij aanvoer van eetbare producten moet worden aangegeven welke delen eetbaar zijn of worden. Er geldt een etiketteringsplicht, afhankelijk van hoe het product wordt aangeboden. De eisen met betrekking tot residu moet zijn geborgd via certificering. Dit laatste was reeds het geval.

De nieuwe regeling heeft ook gevolgen voor de aanvoer van producten die zowel als eetbaar als niet eetbaar worden aangeboden. Bij verhandeling van deze producten als sierplant moet op het product staan aangegeven dat deze niet voor consumptie zijn. Ook bij de aanvoerinformatie moet dit verplicht worden meegegeven.

Producten die vanzelfsprekend eetbaar zijn (bijvoorbeeld keukenkruiden), mogen alleen als ’eetbaar’ worden verkocht en moeten voldoen aan de hiervoor geldende producteisen. De regeling gaat in per 1 maart 2015.

Bekijk hier de regeling en de lijst met plantennamen.