Potplantenaanvoerders op Rhein-Maas melden hun jaaraanvoer sinds afgelopen maand voortaan digitaal aan via de website van de veiling in Straelen-Herongen.
De testfase voor de digitale jaaraanvoermelding (JAM) is volgens Rhein-Maas in december succesvol doorgevoerd. Voor alle potplantenaanvoerders van Veiling Rhein-Maas is de jaaraanvoermelding verplicht.
De aanmelding van het jaaraanbod moet een regelmatige aanvoer van potplanten op de joint-venture-veiling garanderen. Aanvankelijk gebeurde dat door aanvoerders aan te laten geven wat ze verwachten in een jaar te gaan veilen. Momenteel geven aanvoerders op weekbasis aan wat ze in een jaar verwachten te veilen. In december is dit dus digtiaal gebeurd.
„Met die kennis kunnen we het aanbod sturen en excessen vermijden. Dat moet leiden tot een stabielere prijsvorming”, stelde Ruud Knorr, directeur van Rhein-Maas eerder in het Vakblad. Hij sprak bewust over sturen en niet over reguleren, maar helemaal vrijblijvend zijn kwekers niet in het aanvoeren.
Klanten wordt verteld hoeveel ze via Rhein-Maas kunnen aanvoeren. Overschrijden ze het quotum dan wordt er naar de markt gekeken. Als de markt nog meer aankan dan mag de teler doorleveren. Kan de markt het niet aan dan moet de teler stoppen met aanvoeren. „Wij willen door te sturen voorkomen dat er verkeerd gebruik gemaakt wordt van onze marktplaats. Wij willen geen restputje zijn, dat telers alleen bij ons komen als ze hun producten niet kwijt kunnen. Maar we gaan altijd eerst in gesprek. Wordt er niet geluisterd dan handelen we en weigeren we producten.”
Dat dit beleid ernst is bewijzen de cijfers over afgelopen jaar. Er zijn in 2014 voor het seizoen 160 correcties doorgevoerd, is er van 135 aanvoerders de aanvoer gestopt op het moment dat ze hun aantallen gehaald hadden en zijn er 35 aanvoerders die te veel A2- en B-kwaliteit leverden geweerd. Dit laatste leidde ertoe dat 59 andere aanvoerders meer konden aanvoeren.