De aanleg van de tuinbouwwaterzuivering De Vlot in ’s-Gravenzande ligt op schema. Bedoeling is de zuivering vanaf 1 januari 2018 operationeel te hebben. Het drain(age)water, filterspoelwater en ander dun afvalwater van de 65 aangesloten glastuinbouwbedrijven wordt dan gezuiverd van nutriënten en voor minimaal 95% van gewasbeschermingsmiddelen. „Op het bouwterrein zijn inmiddels buffersilo’s, zandfilters en een ’kasje’ verrezen. In dat gebouw zal binnenkort de zuiveringsapparatuur worden geïnstalleerd”, vertelt Aad Wubben van adviesbureau Aqua-Terra Nova en begeleider van het project, deze week in Bloemisterij.
Voorzitter Laurens van der Lans van de eerder dit jaar opgerichte Coöperatie Tuinbouwwaterzuivering De Vlot is blij met de bouwvorderingen. Het zuiveringscollectief is volgens hem een welkome aanvulling op het systeem voor Centrale Afvoer Drainagewater (CAD) waarop hij en omliggende collegabedrijven al jaren zijn aangesloten. „Dankzij deze clusterzuivering gaan we de komende jaren flink ontzorgd worden. We voldoen er namelijk niet alleen mee aan de waterzuiveringsplicht, maar ook aan de stikstof- en fosfaatnormen. Via het collectief voldoe je dus ook als individuele teler aan de meststoffendoelstellingen. Dat is een groot voordeel.”
De deelnemende telers, bij elkaar goed voor 160 ha glas, hebben zich voor vijftien jaar verplicht bij te dragen aan de instandhouding van de zuivering. Jaarlijks betalen zij een bijdrage van €1.100/ha. „Het was verrassend om te merken dat iedereen in dit CAD-gebied bereid was mee te betalen aan dit zuiveringscollectief. Werkelijk geen enkele teler had bezwaren. Dat toonde ook aan dat de voordelen groot zijn”, aldus Van der Lans.