De aanleg van de CO2-leiding naar PrimaA4a gaat niet dit jaar, maar waarschijnlijk in het najaar van 2018 van start. „Het tracé loopt over landbouwgrond”, zegt woordvoerder Robert Jan Pabon. „Akkerbouwers maken zich zorgen over het graven in de grond. Bovendien zijn nog niet alle belanghebbenden gesproken. Rekening houdend met het groeiseizoen is het najaar van 2018 dus een logisch moment om te beginnen met de aanleg van de leiding.”
De aanleg gaat naar verwachting enkele maanden duren. Ocap hoopt dan in het seizoen van 2019 te beginnen met de levering van CO2.
De CO2 is in eerste instantie afkomstig van de bestaande bronnen Shell en Alco in de Botlek. Ocap is ook druk in gesprek met de afvalbranche om groene CO2 te kunnen leveren, zoals afvalenergiebedrijf AEB in Amsterdam. Dit bedrijf heeft plannen om restwarmte te gaan leveren aan de greenport Aalsmeer. Op termijn kan AEB ook CO2 leveren. Dit zal dan deels groene CO2 zijn omdat het bedrijf de CO2 voor 50% uit biomassa haalt. Pabon: „Als we die krijgen, kunnen we echt een probleem voor de tuinbouw oplossen.”
De volgende fase zou zijn om de transportleiding door te trekken onder de Westeinderplassen door naar Kudelstaart, om vandaaruit een compleet nieuw distributienet aan te leggen in de richting van glastuinbouwgebied Nieuw Amstel (Nieuwveen) naar De Kwakel en de Schinkelpolder (Amstelveen). Vrijwel de hele greenport Aalsmeer is dan van externe CO2 voorzien.