Aanhoudende vraag naar aardgas duwt prijzen verder omhoog

Na de uitzonderlijk volatiele prijsbewegingen van de afgelopen week en ondanks het herstel van de gasstromen door de Yamal-gaspijpleiding, keerden de prijzen op de gasmarkt terug naar het niveau van twee weken geleden. En is dus nog altijd stevig te noemen.

Gasopslagfaciliteiten zijn nog steeds veel te leeg en de situatie blijft gespannen, de vullingsgraad van de Europese gasopslagen is sinds vorige week met zo’n 2 procent verbeterd. Als het vullen in dit tempo doorgaat, zouden de gasopslagen aan het begin van de winter een vullingsgraad van zo’n 70 procent kunnen bereiken, waar 90 procent normaal is.

Afgelopen woensdag oordeelde een Duitse rechter dat de Nord Stream II gaspijpleiding niet is vrijgesteld van de EU-regelgeving, scheiding van productie en transport van aardgas.

Dit verkleint de kans dat het Federaal Netwerkagentschap het certificeringsproces versnelt. Het is de vraag of het Russische gasbedrijf in staat zal zijn om de vorige week aangekondigde 5,6 miljard kubieke meter via de nieuwe Nord stream II gaspijpleiding dit jaar te leveren. Het certificeringsproces zou wel eens langer kunnen duren als gewenst is.

Elektriciteitsprijzen op hoog niveau
De ene kettingreactie na de andere houden de prijs van elektra op een relatief hoog niveau. Covid-19 heeft afgelopen jaar geleid tot een verminderde vraag naar elektra, maar inmiddels is de vraag alweer behoorlijk aangetrokken. Maar omdat Australië, groot leverancier van kolen aan China, met beschuldigende vinger wijst naar Wuhan als veroorzaker van de uitbraak, is er onenigheid ontstaan tussen China en Australië. De Chinezen nemen hierdoor geen kolen meer af van Australië waardoor ze alle wereldwijde productie, welke voor een gedeelte bestemd is voor Europa, van de markt halen met als gevolg fors gestegen prijzen van kolen. Met de stijging van kolen wordt er meer elektra met gas gemaakt maar ook de aanvoer van gas laat te wensen over door toedoen van Rusland die de doorvoer via Oekraïne verslonst.

En tot overmaat van ramp is ook geheel 2021 een jaar waarin de toevoer van wind voor de opwek van windmolenstroom minder is in vergelijking met andere jaren, ook dit heeft een prijsopdrijvend effect op de prijsvorming. Ondanks alle inspanningen door Nederlanders om meer energie op te wekken met zonnepanelen door hierin te investeren en alle extra windmolens, is het totaal van zon- en wind opwek dit jaar circa 10% minder in volume in vergelijking met de eerste 8 maanden van 2020.

Olieprijzen licht gedaald
Olieprijzen zijn licht gedaald ondanks dat orkaan Ida Amerikaanse oliemaatschappijen dwong om de productie stop te zetten. Waarschijnlijk gevoed door de aanhoudende bezorgdheid over de impact van de pandemie en verminderde vraag naar olie. Uit landen waar de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus oplaait en de vaccinatiegraad laag is, komt minder vraag. De afgelopen week bewoog de prijs voor een vat olie rond het huidige prijsniveau, deze week komt de OPEC + en Rusland bijeen om eventueel de afgesproken maandelijkse productieverhoging te herzien en nieuwe afspraken te maken. Een verdere versoepeling van de olieproductie, zal niet waarschijnlijk zijn nu er nog te veel onzekerheden over de pandemie zijn.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties