Aanbod aan gas ruim voldoende

De prijzen voor de lange en korte termijn lieten aan het einde van de week een lichte daling zien. Nu de winter voor de deur staat zijn de onderhoudswerkzaamheden aan installaties voorbij waardoor de aanvoer goed is.

De prijzen van CO2 –emissierechten zijn gedaald in plaats van gestegen zoals was verwacht. Door deze daling en het ruimere aanbod van windenergie was er minder vraag naar gas voor de opwek van elektra. China, ’s werelds op één na grootste importeur van vloeibaar aardgas (LNG), heeft de invoer van de gekoelde brandstof in augustus met 51,5 procent verhoogd, volgens de gegevens van de Algemene Administratie van Douane.

In vergelijking met de vorige maand steeg de invoer van de brandstof met 13,5 procent.
De import van LNG in China is dit jaar gestaag gegroeid, omdat het land de productie van kolen met aardgas vervangt door zijn strategie voor schonere lucht.

Elektriciteit
De lange en korte termijncontracten hadden afgelopen week een dalend karakter. Voor de korte termijn was er voldoende aanbod van windenergie en de lange termijncontracten hadden het voordeel dat de CO2 –emissierechten zijn gedaald.
De daling van de emissierechten was vrij onverwachts, eerder in de week spraken analisten van een mogelijke stijging, maar die bleef uit en daalde zelfs. Naar de oorzaak blijft het gissen volgens marktkenners.

Tegenvallende prijsvorming bij Europese veilingen wordt genoemd als mogelijke aanstichter van de prijsneergang. Nog een oorzaak voor de daling van de elektraprijzen is de lage vraag naar steenkool vanuit Azië. De voorraden in Azië zouden groot zijn evenals in Europa. Verder is het elektra aanbod in Nederland op peil o.a. doordat alle kolen- en kerncentrales operationeel.

Olie
De handelsstrubbelingen tussen Amerika en China houden de olieprijs in bedwang, anders had het niveau stukken hoger gelegen. De oorzaak van de opwaartse druk komt ook vanuit Amerika en zijn het gevolg van de sancties die Amerika heeft opgelegd aan Iran waardoor het aanbod mondiaal schraler is geworden. Daarbij komt ook een sterk afgenomen productie vanuit Venezuela het aanbod niet ten goede. De 3 grootste producenten Rusland, Amerika en de OPEC-landen hebben nog mogelijkheden om de productie op te voeren maar de vraag is wel hoelang ze dit nog kunnen bewerkstelligen.

De OPEC verklaarde dat er flink geïnvesteerd moet worden in de productie van olie, om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Ze geven aan dat een bedrag van 11.000 miljard dollar moet worden uitgetrokken de komende jaren. Doen producenten dat niet, dan zal er een tekort ontstaan. De vraag naar olie is groot en die zal alleen maar groter worden, denkt de OPEC. Grote winnaar daarbij is de VS, Rusland zal moeite hebben om mee te komen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties