In zijn laatste jaar als landelijk voorzitter van Kom in de Kas gooit Aad van der Wilt de knuppel in het hoenderhok: „Met elk jaar een kleiner budget moet de achterban zich sterk gaan afvragen of ze nog wel wil doorgaan met Kom in de Kas. Of dat het beter is met het jaarlijkse promotie-event van de glastuinbouw te stoppen.” Hij roept Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis op om de financiën op peil te houden.
Met het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw wordt de bijdrage vanuit de sector zelf door Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis (DPA) georganiseerd. Sinds 2013 dragen deze organisaties bij aan Kom in de Kas. Deze bijdrages zijn gebaseerd op een bepaald bedrag per ha. In 2014 volgde een eerste verlaging van het budget en met ingang van 2018 heeft de glasgroentesector besloten om hun bijdrage op hetzelfde niveau te brengen als de sierteelt. Tel daarbij op het afhaken van Bayer CropScience als hoofdsponsor en het totale beschikbare budget is voor 2018 zo’n 50.000 euro lager. Toen Van der Wilt vijf jaar geleden als voorzitter begon lag het budget op ruim een ton hoger dan nu. Elk jaar moeten reserves worden aangesproken. En om een goed evenement neer te kunnen zetten, schat Van der Wilt in dat dit nog twee jaar is vol te houden.
Doel in zijn laatste jaar als voorzitter is om de financiën van Kom in de Kas weer gezond te krijgen. Belangrijk hierbij is om vooral Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis te overtuigen hun bijdrage niet te zien als sponsoring maar als subsidie ter ondersteuning van hun leden bij het organiseren van een uniek promotie-evenement. „Ik word zo moe om elk jaar te moeten soebatten om geld. En waar praten we over. Nu wordt € 16 per ha bijgedragen aan Kom in de Kas; mijn bijdrage aan het gerberacollectief voor promotie ligt op € 900 per ha.”
Lees vrijdag 30 maart een voorbeschouwend artikel over Kom in de Kas 2018