In het tuinbouwgebied rondom Bergschenhoek heeft Wayland Energy, producent van duurzame energie, 42 ha kas toegevoegd aan haar aardwarmtebron. Het betreft zes bedrijven op de Anthuriumweg en de Warmoeziersweg.
Van de zes glastuinbouwbedrijven die recent zijn aangesloten, zijn er vier uit de sierteelt. Dat zijn Breugem Plants (potanthurium), Seven Orchids (snijcymbidium), Sonneveld Hydrangea en veredelaar Anthura (anthurium en orchidee). Feitelijk is ook een nieuwe kas (tuin 4) van Hollandplant, opkweekbedrijf van jonge vruchtgewassen en sierteeltproducten, recent aangesloten op de aardwarmtebron van Wayland Energy. Die bron is sinds eind 2017 in productie. Inmiddels wordt er 12 miljoen m3 aardgas voor kasverwarming mee bespaard, zodat er 22.000 kiloton minder CO2 uitstoot is.
Productie van 20 MWth
Er zijn nu 16 bedrijven die aardwarmte van de energieleverancier krijgen. Samen hebben ze 88 ha glas en gebruiken ze 20 MWth energie uit de bron. Hollandplant is de grootste afnemer als het gaat om glasareaal. Er is nog 10 MWth leverbaar, geeft Wayland Energy aan. Dat komt grofweg neer op nog 12 ha glas die ze kunnen verwarmen. Er zijn telers op de Anthuriumweg en de Warmoeziersweg die interesse hebben voor een aansluiting. De wegen liggen grofweg in elkaars verlengde aan weerzijden van de provinciale weg N209 die langs Bleiswijk en Bergschenhoek komt.
Toekomstbestendige investering voor Anthura
Mark van der Knaap, mede-directeur van Anthura ziet de aansluiting op aardwarmte als een toekomstbestendige en duurzame investering. „Behalve het streven naar continue kwaliteitsverbetering van onze bloemen en planten, richten wij ons ook op de verduurzaming van productieprocessen. Het is belangrijk dat wij deze slag maken.” Alle locaties van Anthura zijn gekoppeld, zodat de aardwarmte overal zijn bijdrage kan leveren op het veredelingsbedrijf.
Op jaarbasis 30% warmtebehoefte via aardwarmte
Anthura heeft een aansluiting van 1,2 Megawatt, die alle locaties van het bedrijf aan de Anthuriumweg en Gerberaweg, in totaal 10 ha, warmtetechnisch kan voorzien. De locatie Cyclamenweg zit niet bij dit cluster. Van der Knaap: „Met de geothermieaansluiting willen we op jaarbasis ca 30% van de warmtebehoefte van de genoemde 10 hectare invullen. De overige warmtebehoefte wordt ingevuld door een warmtepomp en de al bestaande restwarmte aansluiting (RoCa). Onze ketels hebben alleen een backup functie.”