Bij de onrust in Ecuador zijn maandag in de buurt van hoofdstad Quito 32 kwekerijen aangevallen door demonstranten. Personeel werd gedwongen te stoppen met werken en mee te doen aan de staking. Er waren vernielingen en plunderingen. De organisatie van bloemenexporteurs Expoflores roept de autoriteiten op bescherming te bieden. Volgens president Alejandro Martinez zou de schade van de onrust voor de sierteelt al 20 miljoen dollar bedragen.
De rellen, plunderingen en wegblokkades begonnen vorige week donderdag na aangekondigde maatregelen om te voldoen aan de eisen voor een miljardenlening van het IMF. De meest in het oog springende daarvan is de afschaffing van de subsidie op brandstof.
Expoflores maakte zich eerder zorgen om het transport van bloemen naar het vliegveld bij Quito. Er werd gevraagd om begeleiding van militairen. Dat zou gebeuren, maar viel in de praktijk tegen.
Personeel bedreigd
Sinds gisteren is de situatie geëscaleerd, onder meer in de bloemensector. Personeel is door gewapende demonstranten bedreigd en onder meer bloemen, waterpompen en computers zijn vernield. Materiaal als hout en plastic is meegenomen om te kunnen verbranden op de openbare weg. Bedrijven zijn zo gedwongen te sluiten. Medewerkers moesten mee op vrachtwagens om mee te doen aan het protest.
De productiesector in Ecuador schat de totale schade inmiddels op 70 miljoen dollar. Martinez merkt voor de belangrijke bloemensector (Ecuador is de derde exporteur in de wereld) op dat de schade al 20 miljoen dollar is.
Ondernemer Bernardo Espinosa van een kwekerij in Lasso meldt in Extra dat zijn verlies inmiddels 30.000 dollar bedraagt door gedwongen sluiting. Normaliter verwerkt zijn bedrijf 30.000 stelen per dag voor de export.
Infiltratie
Het is lastig om precies de goede informatie te komen in het door rellen geteisterde Andesland. Omdat de noodtoestand is uitgeroepen, heeft president Lenin Moreno de mogelijkheid beperkingen op te leggen voor de informatieverstrekking. Op sociale media zijn veel berichten nogal gekleurd.
Een verhaal dat de ronde doet is dat Indianen de beweging van opstandelingen hebben geïnfiltreerd. Martinez wilde dit in een interview met radiozender FM Mundo namens Expoflores niet bevestigen.
De bewering over infiltratie betreft met name de gedachte dat aanhangers van ex-president Rafael Correa achter het protest zitten. Correa is bondgenoot van Maduro (Venezuela) en is gebrouilleerd geraakt met de huidige president, zijn voormalige socialistische verwant Moreno.
Lees hier een eerder bericht over de onrust in Ecuador.