Als het aan de directie van FloraHolland ligt dan verdwijnt de 100% leveringsplicht van leden van FloraHolland. Dat zegt algemeen directeur Lucas Vos deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij.
Wat Vos betreft heeft de 100% afleverplicht voor leden niet de toekomst. „Dat is teveel uit macht gedacht en niet uit kracht. Voor veel aanbieders is het een te grote drempel. „Hoe verder weg een kweker van de veiling zit hoe minder logisch de 100% leverplicht is.”
De veiling wil het lidmaatschap daarom zo inrichten dat leden niet alles via FloraHolland hoeven af te zetten maar een deel van de productie ook op een andere manier mogen verhandelen.
Vos kan nog niet zeggen hoe groot dat deel wordt. Hij kan wel aangeven dat hoe meer een kweker via de veiling afzet hoe aantrekkelijker het lidmaatschap wordt. Als voorbeelden geeft hij lagere tarieven en vooraan veilen.
Vos: „De adviesraden vonden het ‘niet lid niet veilen tenzij’ niet goed, maar ze vinden het wel verstandig dat het verschil tussen leden en niet-leden groter wordt. Per productgroep wordt gekeken hoe dat ingericht wordt.”
FloraHolland wil ook een open marktplaats zijn. Twee weken terug schoten de adviesraden het ’niet lid niet veilen tenzij-beleid’ af. „Het is een illusie te denken dat bloemen en planten niet op de markt komen als ze niet via de veiling afgezet worden. En dan kunnen die producten maar beter via ons dan buiten ons om op de markt komen”, legt Vos uit. Op de open marktplaats mogen alle aanbieders lid worden.
De directeur benadrukt verder dat een open marktplaats niet wordt ingevoerd om zoveel mogelijk volume naar de veiling te halen. „Een open marktplaats betekent niet dat de marktplaats niet gereguleerd wordt. Het belangrijkste is dat er een goede en stabiele prijsvorming is. Dat is de succesfactor. En natuurlijk hopen we dan dat er groei is en het volume toeneemt. Maar dat is daar een gevolg van.”
Een voorbeeld van regulering is het excessenbeleid voor leden en niet-leden. In de pilot voor ’niet lid niet veilen tenzij-beleid’ werd duidelijk dat excessen vaker door leden dan door niet-leden worden veroorzaakt. Overigens ligt er wat dit betreft bij de Deense aanvoerders een gevoeligheid, vertelt Vos. Onder Deense kwekers zijn er die excessen veroorzaken. „Met hen zullen we goede afspraken maken en daar keihard opvolging aan geven.”