Ieder jaar gaan er massa’s kerstbomen onnodig als reststroom op de composthoop of in de verbrandingsoven. Om dit te voorkomen hebben provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en The Bin een challenge georganiseerd om kerstbomen een nieuw leven te geven. Afgelopen week maakten wethouder Arno Bonte de vier winnaars van de challenge bekend. Gezamenlijk ontvangen zij €12.500 waarmee 10.000 kerstbomen een nieuw leven krijgen.
De winnaars zijn ontwerpers van Van Hier, ‘ONZE fabriek’, Carolien van Wanrooy en Den Ouden/Pennid. Van Hier verwerkt de naalden en de takken van kerstbomen tot plaatmateriaal dat wordt gebruikt voor postkaarten, kersthangers of materiaal voor meubels. ‘ONZE fabriek’ maakt kerstkaarthouders van de boomstammen. Carolien van Wanrooy heeft een starterkit ontwikkeld. Hiermee kan men thuis oesterzwammen kweken op de takken en naalden van kerstbomen. Den Ouden/Pennid verwerkt kerstbomen tot natuurlijke bodemverbeteraars en halffabricaten.
Circulair denken
De provincie en de gemeente willen met deze actie bijdragen aan circulair denken. Gedeputeerde Meindert Stolk: „In Zuid-Holland willen we in 2050 volledig circulair zijn. Daar werken we hard aan, onder meer op het gebied van groene reststromen. Gelukkig zijn er ontzettend innovatieve ondernemers in onze provincie, die daar goede ideeën voor hebben. Dat blijkt wel uit deze challenge. Dat biedt nu een directe oplossing én inspiratie voor anderen. Zo maken we samen stappen naar een circulair Zuid-Holland.”
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): „Kerstbomen hebben tien jaar nodig om te groeien. Ze moet worden bemest, bewaterd en getransporteerd om vervolgens na de kerst weer weggegooid te worden. Dat is zonde. Deze ondernemers laten zien dat het anders kan. Ze laten zien dat alle onderdelen van de bomen nog goed kunnen worden benut. Zo is deze kerst niet alleen gezellig maar ook een stukje duurzamer”.
Kerstbomen inleveren
Na de feestdagen opent gemeente Rotterdam speciale inleverpunten voor kerstbomen. Bewoners die hun kerstboom, zonder versiering, afleveren, ontvangen een vergoeding van 50 cent per boom.