Pastorietuinen, singelparken, landgoederen of bomenlanen, elke gemeente heeft wel groen erfgoed te onderhouden. Hoe maak je die toekomstbestendig met respect voor de rijke geschiedenis? Op de nieuwe website www.groenerfgoedzorg.nl wordt het allemaal uitgelegd.
Van planvorming tot concreet onderhoud: op www.groenerfgoedzorg.nl legt de stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) uit hoe je voor groen erfgoed zorgt. In 2015 bracht de ERM in samenwerking met de Vereniging van Erfgoedhoveniers al de Uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken uit, kortweg de URL 6010. Een lijvig document waarin op thema’s als waterpartijen en waterlopen, historische heesterbeplantingen en verhardingen wordt uitgelegd hoe je die elementen concreet onderhoudt. Die informatie wordt nu op een veel toegankelijker manier ontsloten op de website www.groenerfgoedzorg.nl.
Tuinhistorisch onderzoek en beheervisie
Voordat je echter overgaat tot het concreet onderhouden van groen erfgoed moet je weten wát je in huis hebt en wát je ermee wilt. Hoe je zo’n tuinhistorisch onderzoek aanpakt en hoe je een beheervisie opstelt, wordt ook op de website uitgelegd. En, niet onbelangrijk, de verschillende subsidiemogelijkheden komen aan bod.
Ruurd van Donkelaar
Daarnaast staan op de website ervaringen, tips en andere relevante informatie voor het behoud van historisch groen. Voor het up to date houden van deze informatie heeft ERM een eigen groenerfgoed-adviseur in huis, Ruurd van Donkelaar, te bereiken via ruurd.vandonkelaar@stichtingerm.nl.