Het winnende ontwerp van de Weerwaterbrug, de brug die het Floriadeterrein verbindt met het Almeerse Lumièrepark, is bekend gemaakt. Met 71% van de stemmen is het ontwerp van Strukton Infratechnieken de duidelijke winnaar.
Maar liefst 3065 Almeerders hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp voor de brug over het Weerwater. De nieuwe brug die het Lumièrepark met het Floriadeterrein gaat verbinden wordt een visitekaartje voor Almere, een duurzame verbinding over het Weerwater.
Vloeiende vormen
Strukton: „Bij het vormgeven van de brug hebben we ons laten inspireren door de natuur en haar vloeiende vormen. Deze zijn herkenbaar in het slingerende brugtracé, de elegante brugdekconstructie en de sierlijke pijlers. We integreren de Growing Green Cities thema’s van Voeden, Vergroening, Gezondheid en Energieproductie met markante verblijfsplekken.”
De brug wordt met duurzame en natuurlijke materialen gemaakt. „De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe-zitelementen worden verrijkt met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen. Riet en koolzaad zijn een knipoog naar de ontginningshistorie van de Flevopolder. Zij werden immers gebruikt om de polder geschikt te maken voor landbouw en bewoning.”
Almere 2.0
Het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere investeren en werken samen aan het versterken van de bestaande kwaliteiten van de stad in het programma Almere 2.0. Het Rondje Weerwater is een van de projecten om het hart van de stad te versterken.
Strukton zal, naast het ontwerp en de bouw, ook 20 jaar lang het onderhoud aan de brug verzorgen. De planning is dat de bouw van de brug na de zomer van 2019 start en dat de brug eind 2020 gereed is. Het exacte moment waarop de brug voor publiek wordt opengesteld is daarom nog niet bekend. De straatnaamgevingscommissie zal voor de opening een passende naam aan de brug geven.