Donderdag 11 januari is de winnaar van de Duurzaamste hovenier van Nederland bekendgemaakt tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. Het goud ging naar Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen.
Zilver was er voor Eco-Care Gorris uit Zutphen en brons voor Ecologisch hoveniersbedrijf Michiel Coesèl uit Groningen. De winnaars werden bekend gemaakt door Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel. Husqvarna stelde prijzen beschikbaar voor de nummers 1,2 en 3.
De jury van de Duurzaamste hovenier van Nederland prees de drie kandidaten vanwege hun groene hart en passie voor milieu, duurzaamheid en biodiversiteit.
Willemstein Hoveniers
Winnaar Sjaak Willemstein wordt door de jury omschreven als een hovenier die op geheel eigen wijze met veel bevlogenheid al jarenlang het belang van duurzaamheid promoot. „De bedrijfsvoering van Willemstein is doordrenkt van duurzaamheid. Niet alleen naar klanten toe draagt hij dit uit, maar hij is ook actief in de samenleving met duurzame projecten. Daarbij laat hij zien hoe duurzaam ook praktisch kan zijn en niet duurder hoeft uit te pakken.”
Willemstein won de prijs eerder in 2013. Volgens de jury heeft hij sindsdien verdere stappen gezet om nog duurzamer te werken. Zo rijdt hij zelf elektrisch en is zijn wagenpark nieuw en voorzien van zuinige motoren en is al het gereedschap elektrisch. Daarnaast zoekt Willemstein aansluiting bij lokale ondernemers, zorginstellingen en scholen om zijn duurzame denk- en handelswijze te presenteren.
Eco-Care Gorris
Tweede prijswinnaar Loek Gorris geldt al jarenlang als een van de voortrekkers van ecologisch aanleg en beheer van tuinen. „Duurzaamheid zit bij Gorris in het DNA. Belangrijk zijn de elementen water (afkoppeling, wadi’s) en biodiversiteit. Voor afscheidingen maakt Gorris veel gebruik van oude bestratingsmateriaal, puin en inheems hout.” De jury prijst verder de promotie die Loek bewerkstelligt door veelvuldig projecten te delen op Facebook.
Ecologisch hoveniersbedrijf Michiel Coesèl
Derde prijswinnaar Michiel Coesèl oogst veel sympathie van de juryleden vanwege zijn zeer duurzame en ecologische instelling. „Deze bevlogen hovenier werkt vanuit huis en heeft bescheiden vervoer (fiets met fietskar). Hiermee doet hij zeer regionaal zijn werk. Daarbij probeert Michiel zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken en inheemse planten toe te passen.” Coesèl is ook op educatief vlak goed bezig, onder andere met De Levende Tuin en Operatie Steenbreek.
Inschrijving Duurzaamste hovenier 2018
Vanaf februari opent de inschrijving voor de Duurzaamste hovenier van 2018. Deelname aan deze verkiezing staat open voor alle groenbedrijven die actief zijn op gebied van aanleg en onderhoud, zowel in de particuliere als openbare ruimte. Hou de website en nieuwsbrief van Tuin en Landschap in de gaten voor meer informatie.