Voor de start van de 70e editie van de Keukenhof staan er nog heel wat werkzaamheden op stapel. Niet alleen moeten voor het einde van het jaar zeven miljoen bollen de grond in, ook worden op een aantal plekken in het park aanpassingen gemaakt.
Vlak achter de plek waar het bloembollenmozaïek is aangeplant, naast het Oranje Nassaupaviljoen, zijn graafwerkzaamheden aan de gang. Waar eerst een prieel op een terp stond en een groot formaat schaakbord, liggen nu hopen zand. Ontwerper Martin Elling: „De terp komt weer terug maar wordt wat hoger. Er komen twee kunstwerken op te staan, om bezoekers mee te trekken, en er omheen komen zitjes.”
Een andere grote verandering vindt plaats bij het Irenepaviljoen, waar tot enkele jaren geleden de hoofdingang was. De vijver met fontein wordt doorgetrokken van een halve cirkel naar een hele. Een deel van de oude verharding verdwijnt.
Molenbos
Vorig jaar werd het Molenbos, voorheen de Japanse tuin, nabij de oud-Hollandse molen helemaal opnieuw ingericht. De strenge vorst begin maart, in combinatie met harde oostenwind, nekte echter de jonge aanplant met grote uitval tot gevolg.
Elling: „Dit jaar beginnen we eerder met de aanplant van vaste planten, zodat ze beter kunnen wortelen.”
Sowieso heeft Keukenhof last van de extremere seizoenen. Zo moest tijdens de lange, droge zomer flink extra water worden gegeven. „Met twee giertanken hebben we het park van water kunnen voorzien, met name de vaste planten en heesters. Het kost wel extra werk, maar als je planten en struiken moet vervangen kost het nog meer.”
Ook rond de grote vijver vindt een kleine aanpassing plaats. „De plantvakken nabij de witte beelden van tulpenbollen worden kleiner, zodat we makkelijker kunnen herplanten als dat nodig is. Het gaat om een plek waar het hele seizoen veel bezoekers komen, die moet er dus altijd mooi uit zien.”
Landgoed
Deze zomer vond op het naastgelegen landgoed Keukenhof een grote dahliatentoonstelling plaats met 150 verschillende soorten. Keukenhof-directeur Bart Siemerink ziet dit als een uitprobeersel. „We hebben zeventig jaar ervaring met het aanplanten van bollen, en weten precies hoe een bepaalde soort eruit komt te zien. Maar dahlia’s zijn wat dat betreft een heel ander gewas; stengels gaan alle kanten op, je hebt te maken met hoogteverschillen. Daarnaast hadden we een grote slakkenplaag en vraat door konijnen en hazen.”
Toch gaat Keukenhof door met andere gewassen aanplanten op het landgoed rond kasteel Keukenhof. „Volgend jaar gaan we ook pioenrozen aanplanten en later mogelijk rozenstruiken. We gaan hier echter geen entree voor vragen, het landgoed blijft voorlopig vrij toegankelijk.”
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap