Welke impact heeft Brexit op groensector?

Bedrijven worden door de overheid en ondernemersorganisaties opgeroepen om zich voor te bereiden op een no deal Brexit. Met de deadline van 29 maart die steeds dichterbij komt, groeit de onzekerheid voor ondernemers. Scenario’s lopen daarbij nogal uiteen, van ‘het zal wel meevallen’ tot ‘totale chaos’. In hoeverre raakt de Brexit ook bedrijven in de groensector?

Het kan niemand ontgaan zijn; op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk in principe de Europese Unie. Op moment van schrijven is er nog steeds geen deal en lijkt de kans op een harde Brexit steeds groter te worden. Met alle gevolgen voor de economie van dien.

Onlangs stuurde de Nederlandse Douane naar 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk een brief, waarin zij bedrijven oproept om zich voor te bereiden op de Brexit. Met name bedrijven die goederen exporteren naar of importeren uit het VK lopen natuurlijk direct risico en zullen de gevolgen aan den lijve ondervinden. Maar ook andere sectoren kunnen effecten voelen van de Brexit.

Hogere heffingen
Aan Egbert Jan Blonk van Grant Thornton de vraag in hoeverre de Brexit ook gevolgen heeft voor de groensector. Blonk: „Er zijn natuurlijk hoveniers die tuinen aanleggen in Groot Brittannië. Hoewel het er niet veel zijn, zullen zij zich moeten voorbereiden op hogere heffingen op materiaal dat ze vanuit Nederland importeren, of ze moeten producten lokaal inkopen voor deze projecten. Zorg in ieder geval dat je tijdig spullen laat overbrengen of inkoopt.” Vaak gaat het om groenbedrijven met klanten in het topsegment, bijvoorbeeld relaties die onroerend goed in Engeland bezitten en daar luxe tuinen aan laten leggen.

Een andere impact kan plaats hebben op hoveniers die leveren aan marktpartijen die voornamelijk handelen richting Engeland. „Voor deze partijen kan de klap groot zijn, en kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met betalingsachterstanden of zelfs faillissement.”

Inkoop van planten
Voor de inkoop van planten zal het weinig effect hebben, denkt Blonk. „Hoveniers die bijzondere soorten uit Engeland halen, kunnen vaak wel alternatieven vinden in andere markten, eventueel tegen een hogere prijs.”

Het voornaamste gevolg voor de groensector zit evenwel in de indirecte effecten. Zo is de verwachting dat bij een harde Brexit ook de Nederlandse economie in een recessie terecht kan komen. Dit heeft gevolgen voor bestedingen van consumenten, waarbij tuinaanleg mogelijk op een lager pitje kan komen te staan.

Bedrijfsscan
Ook voor hoveniers en groenvoorzieners kan het daarom goed zijn om toch wat zaken tegen het licht te houden. Het kan uiteindelijk vergeefse moeite blijken, maar de schade bij niets doen kan veel groter zijn.

Zo is er een subsidie van €2.500 beschikbaar gesteld door de Nederlandse overheid om een bedrijfsscan uit te laten voeren. Houd er rekening mee dat Brexit niet alleen over btw en douane gaat. Veel meer aspecten kunnen zand in de raderen van een goed lopend bedrijf gooien.

Ter oriëntatie kunt u een bedrijfsscan doen via het Brexitloket: www.brexitloket.nl/impactscan.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties