Tijdens de opleiding op het Wellant college in Houten kregen we in het laatste jaar, in mijn geval tuinontwerp, een ontwerpopdracht voor een tuin van 1.500 m2.
Dat vonden wij idioot groot. Dat zou nooit op ons pad komen. Ondanks onze protesten kregen we de opdracht toch. Direct na het behalen van mijn eindexamen was mijn tweede opdracht een tuin van 3.000 m2. Dank meester Mark voor het geen gehoor geven aan ons beklag.
Een leeg rechthoekig stuk land in Landsmeer. Dertig meter breed en honderd meter lang. Rondom sloten met een prachtig winderig en weids uitzicht. Het huis moest nog worden ontworpen, maar ze wilden wel alvast een tuinontwerp. En het liefst ook maar meteen de tuin aanleggen. Dat laatste heb ik afgeraden. Bouw en reeds aangelegde tuinen gaan nu eenmaal niet zo goed samen. De plaats van het huis was al bedacht en de vorm ook min of meer. Een vierkant huis met een ‘hap’ uit de hoek voor het terras
Wat schetste mijn verbazing? Het terras lag op het noordwesten. Ik vroeg me hardop af wanneer deze mensen dachten hun koffie buiten te kunnen gaan drinken in dit open landschap met altijd wind en een terras op het noorden? Tja, daar moesten ze even over nadenken.
Wij hebben op school leren ontwerpen op kalk en niet digitaal. Ik vind dat veel mooier en hou daar ook aan vast. Zo besloot ik de schets even te laten voor wat het was zolang de architect er niets aan had veranderd. Bovendien maakte het voor mijn ontwerpschets nog niet uit. Ik had rekening gehouden met alle factoren en het gedeelte rondom het huis was nog niet aan de orde gekomen.
Bij onze volgende bespreking met mijn concepttekening kreeg ik te horen dat ik het huis aan de verkeerde kant van het terrein had getekend. Het ontwerp van de architect, wel digitaal natuurlijk, was inmiddels aangepast en het terras lag nu op het zuidwesten. De klant was echter even vergeten dat ik ze daar op attent had gemaakt. Ik heb mijn kalkpapier omgedraaid en toen lag mijn schets in spiegelbeeld en het huis dus aan de goede kant van het terrein met het terras aan de zuidwestkant. Probleem opgelost dankzij kalk papier, en net zo snel als een digitale correctie.
‘Elk nadeel heb z’n voordeel’
Wordt vervolgd