Na Brabantse Delta hebben ook waterschap Vallei en Veluwe en waterschap Limburg een onttrekkingsverbod afgekondigd voor een deel van het stroomgebied. Dit betekent dat oppervlaktewater niet gebruikt mag worden om bijvoorbeeld landbouw en het besproeien van bomen en sportvelden.
Het neerslagtekort is momenteel gemiddeld 107 mm voor heel Nederland. Met name op zandgronden loopt het tekort echter al verder op. Waterschappen in Brabant en Gelderland nemen daarom nu al maatregelen, terwijl de zomer nog moet beginnen.
Zo geldt in het werkgebied van Brabantse Delta een verbod voor de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij (gemeenten Tilburg, Gilze-Rijen, Alphen-Chaam en Goirlo), de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda (Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert) en De Wouwse gronden (Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal).
In Vallei en Veluwe geldt het onttrekkingsverbod voor gebieden die afhankelijk zijn van regenval en grondwater en voor het Apeldoorns Kanaal. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het verbod niet.
Waterschap Limburg stelt op vrijdag 7 juni, 12.00 uur een verbod in op het gebruik van water uit beken en sloten. Het verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2019. Alle stuwen in Waterschap Limburg hebben de hele winter op zomerstand gestaan om zoveel mogelijk regenwater vast te houden. Toch is het grondwaterpeil nog steeds historisch laag. Handhavers gaan controleren op naleving van het verbod.
Het onttrekkingsverbod in Limburg geldt niet voor beken die altijd voldoende aanvoer hebben: de Niers, de Swalm, de Heukelomsebeek (het gedeelte tussen de Maas en de stuw aan de Zeedijk), de Eckeltsebeek (het gedeelte tussen de Maas en de Spitsbrug), de Neerbeek (het gedeelte tussen de Maas en Winkelmolenstuw), Oostrumsche Beek (het gedeelte tussen de Maas en de watermolen aan de St. Wilbertsweg te Geysteren), de Boschmolenplas, de Roer, de Jeker en de Geleenbeek vanaf de zuivering in Hoensbroek. Het verbod geldt ook niet voor vergunninghouders voor onttrekkingen voor bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt.