Wat betekent avondklok voor groensector?

    Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met een avondklok vanaf 21 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends. Deze maatregel gaat zaterdag 23 januari in en duurt in ieder geval tot 10 februari. Wat betekent dit voor hoveniers en groenvoorzieners die ’s avonds voor hun werk op pad moeten?

    De nieuwe maatregel leidt vooralsnog niet tot aanpassing van het huidige protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de bouw-, techniek- en groensector waar ook VHG bij is aangesloten. Hoveniers en groenvoorzieners mogen blijven doorwerken, ook tijdens de avondklok. Denk aan gladheidbestrijding ’s nachts of interieurgroen in kantoorgebouwen dat alleen ’s avonds kan worden verzorgd.

    Uitzondering

    Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen, meldt de Helpdesk Corona. „We kunnen blijven doorwerken tijdens de avondklok, de werkgever beslist in overleg met de opdrachtgever of dit ook nodig is. Let wel: houd je aan het protocol en in aanvulling hierop reis je met de twee benodigde verklaringen.”

    Twee verklaringen

    Wie naar of voor het werk reist tijdens de avondklok, heeft twee verklaringen nodig:

    -Een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende.

    -Een ‘Eigen verklaring avondklok’ vult de werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere werkdag zelf updaten en bij zich hebben. De verklaring kan ook digitaal worden getoond (bijvoorbeeld middels een verklaring op de smartphone).

    Groepsgrootte

    Als het voor het uitvoeren van het werk noodzakelijk is om met meer dan één persoon aanwezig te zijn bij een project of in een particuliere woning, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsgrootte op de werkvloer maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Klik vervolgens op ‘Alles in groepsverband: maximaal 2 personen’ en ga naar ‘Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming’.

    Grenswerkers

    Vanaf zaterdag 23 januari is er een aanvulling op de verplichte negatieve PCR-test voor wie naar Nederland reist. Men dient dan ook voor vertrek een sneltest te ondergaan die negatief moet zijn. De quarantaineperiode van tien dagen geldt voor mensen die naar Nederland reizen. Grenswerkers zijn tot nu toe uitgezonderd van deze maatregel. Of de aanscherping van de inreisregels ook gevolgen heeft voor grenswerkers is nog niet bekend.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties