Voorjaar anderhalve maand vroeger dan normaal

Het groeiseizoen is de afgelopen 15 jaar bijna een maand langer dan 50 jaar geleden, dit als gevolg van de sterk gestegen temperaturen. Dat schrijft bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University op De Natuurkalender.

Het voorjaar van 2016 is anderhalve maand eerder begonnen dan normaal. Meidoornstruiken die hun bladeren ontplooien, narcissen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes die vol in bloei staan en elzen die hun pollen loslaten, terwijl hazelaars deels al weer uitgebloeid zijn.

Het voorjaar van 2016 begon eigenlijk al in december 2015 en ligt zo’n zes weken voor op het normale schema. De veranderingen zijn het grootst bij de winterbloeiers zoals hazelaar, sneeuwklokje en gele kornoelje. De afgelopen 15 jaar zijn de winterbloeiers 18 dagen vroeger waargenomen.

Winter
Van alle seizoenen is de temperatuur in de winter ook het sterkst toegenomen. De gemiddelde wintertemperatuur lag de afgelopen 15 jaar zelfs 1,8°C hoger dan in de periode 1940-1968. Het vroegste jaar tot nu toe is 2008 geweest. De ontwikkeling van planten begon toen gemiddeld 33 dagen eerder dan normaal. Het jaar 2007 en 2014 volgen op de voet met respectievelijk 28 en 26 dagen vervroeging.

Als we het aantal dagen vervroeging van de planten in de winter optellen bij het aantal dagen vertraging van de herfst, dan zien we dat het groeiseizoen de afgelopen 15 jaar 26 dagen langer duurde dan 50 jaar geleden.