VHG stapt uit Stichting De Groene Stad, de samenwerking met LTO en Anthos om het belang van groen te promoten. Dat heeft VHG-directeur Egbert Roozen in een brief aan zijn leden laten weten.
Aanleiding voor de VHG om uit het samenwerkingsverband te stappen, is een verschil van mening over financiering van De Groene Stad. Eind 2017 zijn de laatste gelden die zijn ontvangen vanuit het Productschap Tuinbouw uitgegeven. Het idee was om daarop via De Groene Stad Charta fondsen te werven.
LTO en Anthos wilden volgens de VHG ook leden van de brancheverenigingen hiervoor laten betalen op vrijwillige basis, om zich extra te kunnen onderscheiden. Volgens de VHG gaat dit in tegen het gelijkheidsprincipe en wordt hiermee een nieuw soort keurmerk in de markt gezet voor die leden die dit kunnen en willen betalen.
Eigen verenigingsmiddelen
Om toch bij te blijven dragen aan De Groene Stad heeft de VHG daarop voorgesteld om vanuit de eigen verenigingsmiddelen bij te dragen aan de voortzetting van de activiteiten. Hierop stelden LTO en Anthos echter de voorwaarde dat VHG niet mag meepraten over de ontwikkeling van De Groene Stad op Europees niveau en ook niet over activiteiten van De Groene Stad op de Floriade, tenzij het deze zelf betaalt.
Ook zou VHG eigen activiteiten in de sfeer van lobby en belangenbehartiging eerst moeten afstemmen met Anthos en LTO, en onder de naam van De Groene Stad moeten uitvoeren.
Naar de uitgang geduwd
„Als VHG voelen we ons, door de door Anthos en LTO gestelde voorwaarden, naar de uitgang geduwd en is ons geen andere keuze gelaten dan de Stichting De Groene Stad te verlaten,” aldus Roozen in de brief aan de leden.
VHG gaat zich nu beraden op samenwerking met andere partijen „om aan de voorlichting en bewustwording over de waarde van groen te blijven werken”.
Groene stad vanuit Nederland doen, niet de hele tijd vanuit Europa. Een beter milieu begint bij ons zelf en niet in Brussel.
M. Lensink