VHG past voorwaarden aan om hergebruik groen te verruimen

Per 1 januari 2019 zijn nieuwe VHG-leveringsvoorwaarden van kracht. De leveringsvoorwaarden zijn aangepast om het hergebruik van groene reststromen te verruimen.

In artikel 10 van de VHG-Consumentenvoorwaarden en in artikel 12 van de VHG-Business to businessvoorwaarden zijn enkele aanvullende bepalingen opgenomen. Deze aanpassingen houden verband met de huidige wet- en regelgeving die het hergebruik van groene reststromen, zoals groenafval, hout en maaisel, vooralsnog beperken.

Door het opnemen van aanvullende bepalingen in de VHG-leveringsvoorwaarden worden – binnen de kaders van de huidige wet- en regelgeving – de mogelijkheden tot het hergebruik van groene reststromen verruimd. In de nieuwe artikelen worden deze vrijkomende restmaterialen niet per definitie als afvalstoffen gedefinieerd, maar als bouwstoffen voor hergebruik.

Voorbeeldbrieven

Deze nieuwe leveringsvoorwaarden komen via de VHG-website beschikbaar, inclusief twee voorbeeldbrieven waarmee groenvoorzieners hun opdrachtgevers kunnen informeren. In beide artikelen wordt aangegeven dat de aannemer zorgt voor een milieu-hygiënisch verantwoorde verwijdering van de afval- of reststoffen die bij de uitvoering van de werkzaamheden vrijkomen. De kosten die hieruit voortkomen zijn voor rekening van de opdrachtgever.

De aannemer maakt van de groene reststromen, zoals groenafval, snoeihout en maaisel, bewust een product, bijvoorbeeld hoogwaardige schone houtsnippers, en voert die reststromen niet af als afvalstof. Dit product wordt gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame energieopwekking in een biomassacentrale, recycling als bodemverbetering, ophoging of afdekking.

Hergebruik is gewaarborgd

De aannemer staat er voor in dat hergebruik van het product wordt gewaarborgd, verantwoord is en dat het product voldoende hoogwaardig is. Verder staat de aannemer er garant voor dat wordt voldaan aan relevante wet- en regelgeving.

Door ondertekening van de algemene voorwaarden stemt de opdrachtgever in met de toepassing van de groene reststromen door de aannemer, als verantwoorde benutting en  niet als afvalstof.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E. Pauw
E. Pauw
5 jaren geleden

Restproducten zogenaamd recyclen in een biomassacentrale is een ongewenste ontwikkeling.
We willen geen kolencentrales meer, maar wel biomassa centrales? Ook zeer milieu verontreinigend.