Alle licentiescholen van de VHG Brancheopleiding krijgen vanaf september dezelfde lesstof aangeboden. Er zijn landelijke examens en er is een elektronische leeromgeving met online lesmodules, instructiefilms en oefenvragen. Recent werd het e-learningprogramma officieel gelanceerd bij Wellantcollege in Houten, een van de licentiescholen.
In samenwerking met het bedrijfsleven en de scholen is de inhoud van de brancheopleiding flink geactualiseerd. Zo is het onderdeel bodembeheer aangepast, zijn de thema’s van het VHG-concept De Levende Tuin in de leerstof verwerkt en zijn de plantenlijsten aangepast.
„Met deze herziening sluiten we nog beter aan op wat de hoveniersbedrijven vragen”, stelt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur onderwijs van VHG. „Aandacht voor bodem en beplanting is een belangrijk onderdeel van deze praktijkgerichte opleiding die een branche-erkend vakdiploma oplevert.”
E-learning
De nieuwe elektronische leeromgeving zorgt voor méér uniformiteit en maakt dat de deelnemers ook thuis aan de slag kunnen. Zijlmans benadrukt echter dat e-learning een aanvulling is, en geen vervanging van het praktijkonderwijs dat door ervaren docenten op de scholen wordt verzorgd.
„De deelnemers volgen nog altijd 160 lesuren per jaar op de locaties. Via de online modules kunnen ze zich echter voorbereiden en verdieping vinden. Ook zorgt deze manier van aanbieden voor meer uniformiteit in het lesprogramma.”
Instroom
Voor het komend schooljaar verwacht de VHG Branche-opleiding meer dan 500 deelnemers. Zijlmans: „De opleiding wordt hoog gewaardeerd door zowel bedrijven als deelnemers. Dat komt vooral door de focus op vaktechniek, die groter is dan in het reguliere mbo. Bovendien zijn de leerlingen over het algemeen ouder en sterk gemotiveerd. Onze leden staan ook in deze periode open voor het opleiden van leerlingen, niet alleen vanuit de reguliere opleidingen, maar ook zij-instromers.”