Vervolgonderzoek essentaksterfte van start

Met de aanplant van onderstammen van Fraxinus excelsior bij Kwekerij Westhof in ’s-Heer Abtskerke is deze week het vervolgonderzoek naar essentaksterfte van start gegaan.

Komende zomer wordt een twintigtal klonen op de onderstammen geoculeerd, vertelt Peter van ’t Westeinde, mede-eigenaar van Kwekerij Westhof. „Al deze klonen lijken de goede richting op te gaan qua tolerantie voor essentaksterfte.” De onderstammen hebben als herkomst Vaartbos; het is gekeurd uitgangsmateriaal.

Volgend jaar worden de geoculeerde klonen kunstmatig geïnfecteerd met Chalara fraxinea. „Misschien kan dan al een selectie worden gemaakt van klonen die het meest tolerant zijn tegen de ziekte.”

Van ’t Westeinde doet mee aan het vervolgonderzoek omdat hij vindt dat er een markt moet blijven voor essen. „We vinden dat essen – zeker als laanboom – in stand moeten worden gehouden.” Zijn grootvader heeft ooit voor een bekende selectie in het essensortiment gezorgd: F. excelsior ’Westhof’s Glorie’.

Belanghebbenden
Sven de Vries, onderzoeker van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), riep afgelopen november via YouTube belanghebbende partijen op om het vervolgonderzoek mede te financieren. Dat is volgens De Vries nodig om met zekerheid de mate van ziektegevoeligheid vast te kunnen stellen.

Voor een beter beeld zijn bovendien onderzoeksresultaten van meerdere jaren nodig; essentaksterfte is in Nederland tenslotte pas in 2010 vastgesteld.
Uit het eerste onderzoek, dat nog betaald was met collectieve gelden van het Productschap Tuinbouw, bleek dat er tussen Nederlandse essenselecties een grote variatie in mate van aantasting bestaat.

Bron: De Boomkwekerij

Bij Kwekerij Westhof in ’s-Heer Abtskerke zijn onderstammen van Fraxinus excelsior aangeplant. (Foto: Peter van ’t Westeinde)