Bijna een miljoen planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd, velen zelfs al binnen de komende decennia. Dat blijkt uit een baanbrekend rapport over de staat van de wereldwijde biodiversiteit dat maandag is gepresenteerd.
De natuur staat wereldwijk onder druk, en de schaal waarop biodiversiteit verdwijnt is ongekend in de menselijk geschiedenis. De gevolgen hiervan zullen ook voor mensen wereldwijd groot zijn. Dat staat in het rapport door het IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).
Aan het rapport hebben 145 experts uit 50 landen drie jaar lang gewerkt, met input van meer dan 300 internationale auteurs. De conclusies in het rapport worden gestoeld door 15.000 wetenschappelijke en overheidsbronnen.
Oorzaken
De oorzaken van het verdwijnen van biodiversiteit zijn divers. Naast ander gebruik van land en zee, exploitatie van soorten en vervuiling spelen ook klimaatverandering en invasieve soorten een belangrijke rol. Ten grondslag aan al deze oorzaken liggen hoe dan ook menselijke activiteiten, aldus het rapport.
Volgens IPBES-voorzitter Robert Watson is het echter niet te laat voor actie. „Het rapport stelt dat het niet te laat is om een verschil te maken, maar alleen als we nu beginnen op elk niveau, van lokaal tot globaal. Door ’tranformatieve verandering’ kan de natuur nog worden behouden, hersteld en duurzaam gebruikt.”