‘Verdubbeling groen gebouwde omgeving in 2030’

    Twee keer zo veel groene, biodiverse vierkante meters in de gebouwde omgeving in 2030. Dat is waar NL Greenlabel en Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan gaan werken. Lodewijk Hoekstra en Annemarie van Doorn ondertekenden namens beide organisaties een intentieverklaring tijdens het partnerevent van NL Greenlabel in Amsterdam.

    „Voor natuur in de gebouwde omgeving bestaan geen heldere eisen vanuit de landelijke overheid”, constateerde Hoekstra tijdens een live gesprek. „Tegelijkertijd zien we dat er veel grote uitdagingen zijn: extra woningen, energietransitie, grondstoffencrisis, gezondheid, biodiversiteit en klimaatverandering.”

    De intentieverklaring werd ondertekend onder toeziend oog van presentator Harm Edens. Edens suggereerde om er in plaats van een intentieverklaring een contract van te maken, en voegde met stift de daad bij het woord.

    Slim vergroenen

    „Voor al die opgaven is ‘slim vergroenen’ een deel van het antwoord. Zo kun je een gezondere omgeving maken, die aangepast is aan een veranderend klimaat, beter de hitte weert en meer biodiversiteit geeft. Groen is een fantastisch middel,” stelde DGBC-directeur Annemarie van Doorn. „Opdrachtgevers zien dat ook in en ze willen daar dus wel iets mee, maar ze weten vaak niet precies hoe. Provinciale en lokale regels zijn – hoe goed bedoeld – vaak heel verschillend.”

    Slim vergroenen

    „Voor al die opgaven is ‘slim vergroenen’ een deel van het antwoord. Zo kun je een gezondere omgeving maken, die aangepast is aan een veranderend klimaat, beter de hitte weert en meer biodiversiteit geeft. Groen is een fantastisch middel” weet directeur Annemarie van Doorn (DGBC). „Opdrachtgevers zien dat ook in en ze willen daar dus wel iets mee, maar ze weten vaak niet precies hoe. Provinciale en lokale regels zijn – hoe goed bedoeld – vaak heel verschillend.”

    Eenduidige labels

    Hoekstra: „Wat gaan we de komende jaren doen? Allereerst werken we samen in het aanbieden van eenduidige labels en richtlijnen. We zetten ons samen in voor meetmethoden die breed gedragen worden. Tegelijk zetten we ons samen in voor een minimale wettelijke eis voor natuurinclusief bouwen.”


    Van Doorn: „Om onze groen- en bouwsectoren beter op elkaar te laten inspelen, organiseren we fysieke en online kennisoverdracht. De labels van NL Greenlabel en DGBC zouden daarnaast meer aanvullend op elkaar moeten zijn, als goed passende stukjes van de groene puzzel. Ook daar gaan we mee aan de slag.”

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    M.lensink
    M.lensink
    3 jaren geleden

    Dan moet je nu beginnen en niet pas over 5 jaar
    Overheden maken helaas beleid voor vierjaar op dit punt, i.p.v. lange termijn plannen