Bij het EIS Kenniscentrum Insecten zijn de afgelopen tijd diverse berichten binnengekomen over enorme aantallen heidehaantjes die op de heide en zelfs in woonwijken rondvliegen.
Ook op waarneming.nl worden grote aantallen van deze kevers gemeld uit diverse heidegebieden in Midden-Nederland. Dat meldt het EIS Kenniscentrum op Natuurbericht.nl.
Het vijf tot zes millimeter grote heide-etende bladkevertje is dit jaar weer in grote aantallen aanwezig. Van heidehaantjes (Lochmaea suturalis) is bekend dat ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten aan struikhei (Calluna vulgaris).
Zowel de kevers als hun larven eten de blaadjes van heidestruiken. In ‘normale’ jaren heeft dit weinig gevolgen. Maar in sommige jaren groeit de populatie aan tot een dergelijke omvang dat grote oppervlaktes heide tijdens de bloei in plaats van de normale paarse pracht een troosteloze bruine kleur vertonen.
Of het massale voorkomen van de heidehaantjes dit jaar zal leiden tot grote schade is mede afhankelijk van het weer. De eieren kunnen zeer slecht tegen droogte en ook de larven gedijen het best in enigszins natte omstandigheden. Overigens is de schade voor de heide tijdelijk. Natuurlijke vijanden brengen de kevertjes snel weer tot aanvaardbare aantallen, en de heide herstelt zich in de regel binnen twee jaar.
Foto’s: Jap Smits, Lairich Rig