Er zijn tot nu toe 27 gemeenten die de titel Bijvriendelijke gemeente hebben ontvangen van Nederland Zoemt. Gemeenten die in hun beheer en beleid stappen zetten om wilde bijen te ondersteunen, komen in aanmerking voor de titel.
Gemeenten willen graag aan de slag met bijvriendelijk beleid en beheer, blijkt uit de interesse voor de bijeenkomsten die de vereniging GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling) en Stadswerk Nederland dit voorjaar organiseerden voor de campagne Nederland Zoemt. Zo’n 40 gemeenten lieten zich informeren over een regiospecifieke aanpak. Vanwege de grote belangstelling worden in het najaar nieuwe Zoemsessies gehouden.
Voedselaanbod en nestgelegenheid
Een gemeente kan veel doen om te zorgen dat de wilde bijen het nog beter doen, door het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid. Naturalis heeft per regio in kaart gebracht welke bijensoorten in gemeenten leven en welke soorten zouden kunnen voorkomen bij bijvriendelijker beheer. Aan de hand daarvan kan per gemeente worden geadviseerd wat de beste aanpak is om de leefomgeving van de wilde bij te verbeteren.
Bewoners betrekken
Gemeenten die in hun beheer en beleid stappen zetten om wilde bijen te ondersteunen, komen in aanmerking voor de titel Bijvriendelijke gemeente. Daar hoort ook bij dat ze bewoners betrekken om hun tuinen aantrekkelijk te maken voor de wilde bij met de juiste bloemen en bijenhotels.
Er zijn inmiddels 27 Bijvriendelijke gemeenten. „Deze erkenning is geen eindpunt, maar markeert een nieuw begin”, aldus de gemeente Rucphen. Laila Driessen, burgemeester Leiderdorp en ambassadeur van Nederland Zoemt: „Met natuur kun je burgers verbinden. Geef aandacht aan samen leren over bijvoorbeeld wilde bijen.”