Utrecht krijgt Le Roy-tuin

    Gewildgroei gaat een Le Roy-tuin bouwen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De ontmoetingsplek komt op het 40.000 m2 grote Berlijnplein.

    De ruimtelijk ontwerpers Vincent Wittenberg en Bennie Meek vormen samen Gewildgroei, een beweging die onkruid niet als een probleem ziet, maar als een partner. Waarom zou je niet meer ruimte geven aan vegetatie die spontaan opkomt in de stad? De twee hebben onder meer het ’Living Pavement’ ontwikkeld, een open tegel die in het verharde trottoir ruimte biedt aan spontane vegetatie.

    Samen met zeven andere kunstenaars is Gewildgroei door RAUM geselecteerd om aan de slag te gaan op het Berlijnplein in Utrecht. Dit plein is 40.000 m2 groot en ligt bovenop de A2. RAUM ontwikkelt dit plein tot een culturele hotspot en deed eerder dit jaar een oproep voor het inzenden van projecten.

    Stenen stapelen

    In het weekend van 30 juni en 1 juli gaan Wittenberg en Meek beginnen met hun project. Samen met vrijwilligers gaan ze klinkers en trottoirtegels stapelen net zoals Louis le Roy dat deed in onder meer Heerenveen en Mildam. Le Roy bouwde zijn zogenoemde ecokathedralen zo, dat de natuur zich versneld ontwikkelde. De spontane vegetatie werd zogezegd een handje geholpen om zich te vestigen op de bouwwerken.

    De stenen die Gewildgroei gebruikt, komen vrij uit de omliggende wijken. Ze bouwen dus net als Le Roy met wat er op dat moment voorhanden is. Meek en Wittenberg werken al geruime tijd samen met Stichting TIJD uit Heerenveen, die het gedachtegoed van Le Roy beheert.

    Foto: Stichting Tijd

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties