Uitzonderingen op gebruiksverbod met de helft teruggebracht

Het aantal uitzonderingen op het professioneel gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen wordt met de helft teruggebracht. Op sportvelden mogen na 2022 geen middelen meer worden gebruikt. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven wil het aantal uitzonderingen op het gebruiksverbod daar waar het kan afbouwen. De staatssecretaris wil daarvoor het principe ‘nee tenzij’ hanteren. Dit betekent dat gebruik verboden is, tenzij er hele goede argumenten zijn om een uitzondering te maken.

Zo wordt de lijst met uitzonderingen voor het beheerseizoen 2020 gehalveerd. Er komt een gewijzigde uitzonderingsregeling waarop de helft minder planten en insecten staan dan nu het geval is. Momenteel telt de lijst negentien uitzonderingen, waaronder duizendknoop, hemelboom en Amerikaanse vogelkers, maar ook eikenprocessierups, buxusmot en bastaardsatijnrups.

Sportvelden
Op sportvelden mogen na 2022 geen gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt. Het streven was om al in 2020 op volledig chemievrij beheer over te gaan, maar dat blijkt niet haalbaar te zijn. Er zal alleen nog bij uitzondering voor een aantal hardnekkige plagen worden gemaakt. Denk hierbij aan schimmels, emelten en engerlingen in grasvelden en enkele hardnekkige onkruidsoorten.

Elektrische bestrijding
Rijkswaterstaat gaat in 2021 geheel chemievrij onkruid bestrijden en ProRail zet in op afbouw van middelengebruik naar 2025. Dit hangt nog wel af van het succes van enkele lopende pilots met antivegetatiematten en elektrische bestrijding van Japanse duizendknoop. Mocht deze laatste methode effectief en veilig blijken te zijn, dan kan deze ook voor andere onkruiden langs het spoor kunnen worden gebruikt.

Particulier gebruik
Dit najaar wordt een wetsvoorstel in behandeling genomen voor een middelenverbod voor particulieren. Evenals bij professionals wordt niet gekozen voor een verkoopverbod, maar voor een gebruiksverbod. Voor de zomer van 2020 moet er meer duidelijkheid komen over de haalbaarheid van een gebruiksverbod voor particulieren.

De staatssecretaris laat het RIVM een onderzoek uitvoeren naar uitwijkgedrag als gevolg van een gebruiksverbod, bijvoorbeeld naar middelen zoals azijn. De resultaten van dit onderzoek worden voor de kerst naar de Tweede Kamer gestuurd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties