Siergrassen zorgen voor een rustige afwisseling in een vasteplantenborder. Maar siergrassen vormen ook een decoratieve aanvulling in gemengde boeketten en geven die een natuurlijke uitstraling. Het sortiment is vrij groot. De grassenfamilie, Poaceae of Gramineae, is dan ook één van de grootste families waartoe ruim 10.000 soorten behoren verdeeld over circa 780 geslachten. Dit keer aandacht voor lampenpoetsersgras.
De wetenschappelijke naam is Pennisetum. Het geslacht, afkomstig uit gematigde streken tot de tropen, staat ook wel bekend als fountaingrass. Er wordt gesproken over ca 140 soorten die onder dit geslacht vallen. Hoewel de vele soorten groeien in Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika is een aantal genaturaliseerd in Europa en Noord-Amerika. En daar schuilt een addertje onder het..tja.. gras. Fraai lampenpoetsersgras of African Fountaingrass, Pennisetum setaceum, staat sinds 2 augustus 2017 op de Unielijst voor invasieve exoten. Deze lijsten werden vroeger landelijk opgesteld, maar worden nu door de Europese Unie vervaardigd.
Zodra een gewas of dier op de lijst komt hebben commerciële bezitters nog een jaar de tijd hun voorraad op te maken. Dat betekent in dit geval dat per 31 juli 2018 materiaal van Pennisetum setaceum niet meer verhandeld mag worden, ook geen snijproducten. Verhandelingcodes worden op dat moment geblokkeerd. Voor de duidelijkheid: Andere Pennisetumsoorten, bijvoorbeeld alopecuroides, vallen niet onder dit verbod. Een nadeel is dat de EU meerdere klimaatzones kent waar Pennisteum setaceum wel of niet invasief zou kunnen worden. De Unielijst houdt hiermee geen rekening.
Van deze fraaie donker paarsrode aar kan dus nog maar een jaar genoten worden. Toch aandacht voor dit product, omdat om deze reden meer sierlijke producten plotseling kunnen verdwijnen. Zoals we afgelopen seizoen het fraaie drijfplantje Eichhornia ook niet meer in de schappen tegenkwamen.
In de Nederlandse volksnaam Lampenpoetsersgras is direct de (vroegere) toepassing te lezen. De binnenzijde van de glazen, vaak buisvormige, kap van olielampen werd met behulp van de aren van roet ontdaan.
Naam: Pennisetum setaceum ‘Rubrum’
Kenmerken: snijtak met lijnvormig spits toelopend blad en eindstandige aar; bladlengte tot 40 cm; bloeiwijze gekromd; bloeiwijzedoorsnede 2 cm, lengte tot 20 cm; aarkleur donkerpaars-rood
Herkomst: Afrika
Verkrijgbaarheid: juni tot eind oktober, afhankelijk van het weer
VBN-nummer: 120610 (snij), 51152 (plant)
Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen
Verzorging: geen bijzondere eisen
Tekst: Leo Miedema Floricode.com | Foto: Floricode.com
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap