Van maandag 12 t/m zaterdag 17 juni vindt in Apeldoorn het O’Fest plaats. Dit festival is geheel gewijd aan het tuinontwerp en wordt door het Ontwerpinstituut georganiseerd. De tweede editie biedt een gevarieerd en vakinhoudelijk programma.
Overdag vinden de excursies en de workshops plaats, waaraan een beperkt aantal deelnemers mee kunnen doen. De avonden zijn ingeruimd met lezingen, puntige voordrachten en discussies en voor een groter publiek toegankelijk.
Buiten gewone projecten
Zo komen op de dinsdagavond verschillende sprekers vertellen over hun ’Buiten gewone projecten’. Ontwerper Nico Wissing bijvoorbeeld over zijn tuin op de Amerikaanse Flower Show in Philadelphia waarmee hij onlangs in de prijzen viel. De ruimtelijk ontwerpers van Gewildgroei, Vincent Wittenberg en Bennie Meek, spreken over hun Le Roy-project waarmee ze eind juni op het Utrechtse Berlijnplein gaan beginnen. Beeldend kunstenaar Irene Fortuyn maakte voor het Amstelpark in Amsterdam de tentoonstelling ’De Tuin en de Tuinman’. Die gaat over Nico van der Ree, die ruim 45 jaar het park heeft beheerd. Ook zij komt over haar bijzondere project vertellen.
De Laatste Tuin
Op woensdagavond 14 juni staat de Laatste Tuin centraal en gaat geheel over begraaf- en herdenkingsplekken. Vier sprekers geven hun visie op de toekomst van herdenken. Ieder vanuit hun eigen vakgebied.
Hommage-marathon
Voor de Hommage-marathon op donderdag 15 juni hebben zich inmiddels al twaalf deelnemers aangemeld. Zij zullen elk vijftien minuten een eerbetoon aan hun voorbeeld uit het vak brengen. De vier deelnemers aan de Tuin en Landschap-reeks ’Jong talent interviewt oude meester’ brengen elk ook een eerbetoon: Sylvia Vergouwen aan Lodewijk Baljon, Hannah Schubert aan Louis le Roy, Katharina Brandt aan Sylvia Karres en Arjan Boekel aan Piet Oudolf. De marathon begint al om half twee ’s middags. Er is plek voor 24 hommages, aanmelden kan nog steeds.
De tuin als kunst
De vrijdagavond is ingeruimd voor een paneldiscussie. Aan het panel is de volgende stelling voorgelegd: ’De tuinkunst dient zich meer te spiegelen aan de kunsten dan aan het eigen historisch perspectief’. Oftewel: gebeurt er te weinig in de ontwikkeling van de tuin zoals dat wel bij andere kunstvormen het geval is.
Op maandagavond wordt het festival geopend en zaterdag overdag is de feestelijke afsluiting met onder meer een excursie naar de stuifduinen rondom Radio Kootwijk en de presentaties van de eindresultaten van de verschillende workshops. Voor het volledige programma, toegangsprijzen en aanmelden gaat u naar www.ontwerpinstituut.nl.
Extra’s op de website
Op de website www.ofest.nl van het gelijknamige Festival van het Tuinontwerp, zijn naast het volledige programma nog andere interessante zaken te vinden.
Men kan hier reageren op de stelling: ‘De tuinkunst dient zich meer te spiegelen aan de ontwikkeling in de kunsten, dan aan het eigen historisch perspectief’. Op vrijdagavond 16 juni 2017 zal er in het O’FEST in Apeldoorn een paneldiscussie plaatsvinden waarin deze stelling centraal staat en de panelleden op zullen reageren vanuit hun eigen optiek. De resultaten van de website zullen die avond worden meegenomen. Iedereen kan stemmen of zelfs een bericht achterlaten.
Daarnaast staan op de website zes diepgaande interviews van journalist Peter van Steen met zes keynote sprekers van het festival:
- Irene Droogleever Fortuyn: Wat van boven wordt bedacht, sluit vaak van onderen niet aan.
- Jacqueline van der Kloet: Royal Mile krijgt een vervolg in het Sprengenpark in Apeldoorn
- Filosoof Maarten Doorman: Romantiek in de Laatste Tuin
- Paul Geerts: Bekijk de tuin opnieuw als een metafoor van het leven
- Eric Brinckmann: Over een opgewekt openstaan voor een veelvoudige wereld
- Bart Hoes: OVTP, een nieuwe vereniging voor ontwerpers van tuinen en parken