De veiligheid van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat blijft een punt van discussie. GroenLinks, SP, PVV en Partij voor de Dieren zijn daarom tegen een nieuwe Europese toelating, bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken.
De Europese Commissie wil de toelating van het chemische onkruidbestrijdingsmiddel Roundup met glyfosaat als werkzame stof met tien jaar verlengen. De wetenschappelijke onderzoeken naar de gevolgen van het gebruik van Roundup spreken elkaar echter tegen.
Procedure
Het debat is prematuur, meent Maurits von Martels (CDA), want de Europese Commissie heeft nog geen voorstel voor verlengde toelating van Roundup gedaan. Dat vindt de staatssecretaris ook. Hij benadrukt dat stoffen alleen worden toegelaten op basis van wetenschappelijke beoordelingen, waarbij alle risico’s worden meegewogen.
Dion Graus van de PVV bepleit een onmiddellijk verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat. Want deze middelen hebben volgens hem bewezen schadelijke gevolgen voor waterkwaliteit, biodiversiteit en bijen.
Verlenging
Jessica van Eijs (D66) wil de toelating van glyfosaat maximaal drie jaar verlengen, Ouwehand (PvdD) en Frank Futselaar (SP) kiezen voor maximaal één jaar. Eventuele nieuwe gegevens over de schadelijkheid moeten van Dik (ChristenUnie) en Van Eijs in ieder geval kunnen leiden tot een tussentijdse aanpassing van die termijn.
Staatssecretaris Van Dam vindt het niet zorgvuldig om op dit moment een oordeel uit te spreken over de verlengde toelating van Roundup. Hij wil het voorstel en de argumenten van de Europese Commissie afwachten.
Particulier gebruik
SP, GroenLinks en PvdD willen dat onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat uit de schappen van de tuincentra en webshops worden gehaald. Ook de CU dringt aan op een verbod op particulier gebruik. Graus wijst erop dat er voldoende alternatieven zijn die niet schadelijk zijn voor bijen en mensen.
De Kamer stemt op 13 juni over de bij het debat ingediende moties.