Tweede Kamer steunt ingaan Omgevingswet per 2022

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in gaat. Donderdag dienden GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS een motie in om het ingaan van de Omgevingswet nogmaals uit te stellen. De coalitiepartijen, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen, waardoor de motie is verworpen.

SP en GroenLinks dienden samen nog een andere motie in. Hierin vragen deze partijen de regering om een noodfonds voor lokale overheden in te stellen. Hier moeten ze een beroep op kunnen doen als de Omgevingswet onvoorzien duurder uitvalt. De coalitiepartijen en FVD stemden wederom tegen, de SGP was hier wél voor. Ondanks dat haalde ook deze motie geen meerderheid.

Unie van Waterschappen voorstander

Eerder al liet de Unie van Waterschappen (UvW) weten voorstander te zijn van het ingaan van de Omgevingswet op 1 januari 2022. „Waterschappen ondersteunen de komst van de Omgevingswet omdat deze nieuwe wet voorziet in een meer samenhangend stelsel dat inzet op ruimtelijke ordening.”

De invoering van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) is overigens een flinke opgave. „Daarvoor worden grote investeringen gevraagd.” De UvW erkent dan ook dat het nog enkele jaren kan duren voordat de digitale infrastructuur optimaal functioneert.

Wethouders grotendeels bezorgd

Uit onderzoek onder wethouders van Binnenlands Bestuur bleek eerder dat er bij gemeentes grote zorgen leven over de ingrijpende wet. Een derde van de ondervraagden stelt dat zijn of haar gemeente op 1 januari niet klaar is voor de Omgevingswet. Driekwart daarvan wijt dat aan het DSO.

Tuin en Landschap heeft de UvW gevraagd om een reactie op deze zorgen. De UvW zegt bekend te zijn met de zorgen die bij wethouders leven. Ook zegt de gemeentelijke roep om het DSO snel te realiseren te delen. Daarnaast onderstreept de UvW het belang van voldoende tijd om de digitale infrastructuur te testen.

Klimaatakkoord niet onder druk

Gevraagd of de UvW vreest voor de onderlinge samenwerking binnen de Regionale Energie Strategieën (RES), zegt ze dat deze in zekere zin al conform de Omgevingswet is. Zodoende wordt hiermee al ervaring opgedaan. De RES zijn dertig regionale plannen die door waterschappen, provincies en gemeenten worden opgesteld om het Klimaatakkoord tot uitvoer te brengen. De regio’s liggen op koers om voor de zomer hun klimaatplannen definitief vast te leggen, zo stelt de UvW.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties