Tuinplant van januari: Camellia

Wanneer alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier met grote roosachtige bloemen tegen. Daarom is de plant gekozen tot Tuinplant van de maand januari.

Van de sierlijke Camellia japonica zijn wel 2.000 verschillende cultivars bekend, variërend van enkelbloemig tot halfgevuld- of gevuldbloemigen. De meest voorkomende kleuren zijn rood, wit en roze, maar er komen ook lila, zalmkleurige en tweekleurige planten voor.

De plant komt, zoals de naam al aangeeft, uit Japan en is ook inheems in Taiwan en Korea. Daar groeit hij bij voorkeur op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia sinensis en kwam via handelsreizigers in de 18e eeuw Europa terecht.

Fytosanitaire eisen

Bij de inkoop van deze tuinplant is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Camellia is een houtig gewas en komt met een plantenpaspoort dat bewijst dat de kweker heeft voldaan aan de fytosanitaire eisen van de Europese Unie. Het paspoort is te vinden op het etiket of label van de plant.
  • Check bij inkoop het aantal bloeibare knoppen en de rijpheid ervan. Knopverdroging of knopval is een teken dat de Camellia niet optimaal zal bloeien.
  • De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen. Bruinverkleuring kan ontstaan wanneer er te veel vocht op de bloemblaadjes komt en Botrytis (smet) toeslaat.

Verzorgingstips voor de consument

Voor consumenten is het belangrijk te weten dat de plant houdt van een zure, lichtvochtige grond die een plensbui makkelijk afvoert. Hoewel hij winterhard is, kan hij bij felle of lange vorst beter worden afgedekt om vorstschade te voorkomen. Camellia japonica hoeft niet te worden gesnoeid.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties