Door de coronacrisis moeten veel beheerders van groen erfgoed het al wekenlang zonder vrijwilligers doen. Dit betekent dat ze alle zeilen moeten bijzetten om zelf de tuinen en parken netjes te houden.
In april peilde het Gilde van Tuinbazen onder zijn honderdtwintig leden hoe de vlag er door de coronacrisis bij hing. Uit deze peiling blijkt dat 40% van de locaties volledig is gesloten voor vrijwilligers. Op 20% gedeeltelijk, 20% is wel open en 10% werkt sowieso zonder vrijwilligers. Het wegvallen van de vrijwilligers dwingt velen om veel extra uren te maken.
’Niet laten verslonzen’
Tuinbaas Wim Hoogendam bijvoorbeeld van de Dekema State in het Friese Jelsum werkt al wekenlang alleen. Normaal stuurt hij elke dag wel zo’n vijf tot vijftien vrijwilligers in de tuin aan. Maar die zitten allemaal sinds eind maart thuis. „Ik ben meteen volledig in de tuin gedoken en draai de afgelopen maanden wekelijks zo’n vijftig tot zestig uur aan tuinwerk.”
Hij wil de tuinen vooral niet laten verslonzen, daarom heeft het onkruidvrij houden van de halfverhardingspaden en de borders zijn hoogste prioriteit. „De graskantjes zijn nu bijvoorbeeld wat rafeliger omdat ze niet gestoken worden. En het snoeien van de bessenstruiken komt volgend jaar wel weer.” Sinds dinsdag 12 mei heeft het stichtingsbestuur besloten dat er – onder aangepaste omstandigheden – weer gestart kan worden met ploegjes van vier vrijwilligers. „Zowel bij mij als de vrijwilligers gingen de vlaggen uit.’’
De beslissing om vrijwilligers wel of niet aan het werk te houden, wordt veelal genomen door de besturen en directies van de locaties en is mede afhankelijk van de status. Het Muiderslot bijvoorbeeld is een rijksmuseum, deze locatie volgt dan ook de landelijke richtlijnen voor musea. Sinds medio maart zijn zowel het slot als de tuinen volledig gesloten voor vrijwilligers.
’Niet dertig vrijwilligers vervangen’
Tuinbaas Henk Boers legt uit dat dit betekent dat wanneer het slot in juni hoogstwaarschijnlijk weer opengaat – net als andere musea – het publiek slechts een klein deel van de historische moestuincollectie te zien krijgt. „Ik kan in twee dagen niet het fijnhovenierswerk van dertig vrijwilligers vervangen”, verklaart de tuinbaas.
Dit is een verkorte versie van een nieuwsverhaal uit Tuin en Landschap 10. U kunt dit verhaal hier digitaal lezen (met inlog).