Het tijdvenster om klimaatopwarming te beperken tot twee graden Celsius sluit zich op korte termijn. Dat zei professor Niklas Höhne in zijn inaugurele rede aan Wageningen Universiteit.
Het tijdvenster om de klimaatopwarming tegen te gaan sluit zich binnenkort. Echter, met aanvullend beleid op het klimaatakkoord van Parijs door nationale overheden, via niet-gouvernementele acties en met krachtige internationale coalities is de Parijs-limiet nog haalbaar.
Overstromingen en droogtes
„Klimaatverandering is een van de prominentste milieuproblemen waar we iets mee moeten”, aldus de Wageningse buitengewoon hoogleraar. „Zelfs als alle beloften van de landen voorgesteld in de historische klimaatovereenkomst van Parijs ingelost worden, resteert er een enorme hoeveelheid broeikasgassen die de temperatuur zal opjagen”, stelt Höhne.
„En niet een beetje, maar tot ver boven de afgesproken twee graden.” Voorbij die grens voorziet hij overstromingen en droogtes en mogelijk ook een kanteling van natuurlijke systemen zoals de Golfstroom in de Atlantische Oceaan.
Modelfunctie
Höhne ziet een belangrijke modelfunctie voor sommige sectoren zoals de bouw, waar bijvoorbeeld de overgang naar energieneutrale ontwerpen en exploitatie sneller verlopen dan verwacht.
„Deze voorlopers kunnen model staan voor coalities van landen, maatschappelijke groeperingen en andere stakeholders met een voldoende kritische massa, zodat ze in staat zijn innovatieve technologieën wereldwijd in te voeren.”
Höhne is buitengewoon hoogleraar Mitigation of Greenhouse Gas Emissions. Deze leerstoel wordt gefinancierd door het NewClimate Institute.