Symposium over verboden invasieve exoten

VVM, een kennisnetwerk voor milieuprofessionals, organiseert op 16 juni een symposium over de bestrijding van invasieve exoten die door de EU verboden zijn. Hoe pakken we dat aan?

Vanaf juni zijn waarschijnlijk in totaal 23 planten verboden in de Europese Unie. Deze invasieve exoten mogen niet meer gekweekt en verhandeld worden en anderzijds moeten ze wor­den vernietigd en beheerst door de terreineigenaar. Behalve planten zijn ook verschillende zoogdieren, vogels en amfibieën verboden. Het symposium ’De 49 Europese exoten: Hoe pakken we ze aan?’ belicht op 16 juni de kansen voor een effectieve bestrijding.

Invasiebiologie

Rob Leuven, hoogleraar invasiebiologie aan de Radboud Universiteit legt uit wat invasieve exoten zijn, hoe ze hier terechtkomen, welke effecten ze hebben en wat de uitdagingen zijn bij de aanpak. Baudewijn Odé van Floron licht de 23 planten op de lijst toe. Drie andere sprekers zullen de overige groepen exoten toelichten. Waarna er in parallelle workshops dieper op de bestrijding van de invasieve groepen wordt ingegaan, één workshop gaat specifiek over planten. Het symposium vindt plaats in Utrecht en begint om 13.00 uur. Aanmelden kan via www.vvm.info.

Veertien planten nu al verboden

Sinds augustus vorig jaar zijn veertien planten verboden in de Europese Unie. Het gaat om Baccharis halimifolia, Heracleum persicum, H. sosnowskyi, Lysichiton americanus, Parthenium hysterophoru, Persicaria perfoliata, Pueraria montana var. lobata en de waterplanten Cabomba caroliniana, Eichhornia crassipes, Hydrocotyle ranunculoides, Lagarosiphon major, Ludwigia grandiflora, Ludwigia peploides en Myriophyllum aquaticum.

Uitbreiding met elf planten

Op 19 juni stemt de Europese Commissie over de uitbreiding van deze lijst. Op de aanvullingslijst staan negen planten. Het gaat om Asclepias syriaca, Gunnera tinctoria, Heracleum mantegazzianum, Impatiens glandulifera, Microstegium vimineum, Pennisetum setaceum en de waterplanten Alternanthera philoxeroides, Elodea nuttallii en Myriophyllum heterophyllum.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties