Symposium: gemeenten en houtige biomassa

Hoe realiseer je als gemeente een biomassaproject? Over dit onderwerp organiseren Probos en Wageningen Universiteit op 1 november een symposium.

In veel gemeenten liggen kansen om biomassa te benutten voor de opwekking van warmte. Ook kan biomassa worden gebruikt om elektriciteit en biobased materialen te produceren. Hiermee kunnen gemeenten concreet invulling geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Praktische knelpunten

Echter, op de weg van beleid naar concrete realisatie lopen gemeenten tegen veel praktische knelpunten aan. Hoe organiseer ik de keten van biomassa-inzameling tot warmteopwekking? Gaat oogst van biomassa niet ten koste van de landschapskwaliteit en biodiversiteit? Hoe kom ik tot een rendabele businesscase? Hoe communiceer ik richting mijn inwoners en omwonenden? Hoe zorg ik voor bestuurlijk draagvlak? Hoe zorg ik dat er ook op lange termijn voldoende biomassa is? Hoe ga ik om met biomassa in aanbestedingen voor groenonderhoud?

6.000 huishoudens

Deze onderwerpen staan centraal op het symposium ’Gemeenten en houtige biomassa: van beleid naar realisatie’ dat op 1 november 2016 in Ede wordt gehouden. Ervaringsdeskundigen gaan in op concrete voorbeelden van gerealiseerde biomassaprojecten. Onder meer gemeente Ede zelf waar inmiddels 6.000 huishoudens zijn aangesloten op een groen (houtgestookt) warmtenet.

Aanmelden

Het complete programma vindt u op www.probos.nl. Deelname aan het symposium kost €35. Aanmelden kan via de site van Probos.